Robert Downey Jr. ztělesňuje dokonalý protiklad všeho, co se nám vybaví pod slovy "akční hrdina". Nemá kulturistickou figuru Arnolda Schwarzeneggera, ani nenucenou chlapáckou ležérnost Bruce Willise, ani neotřesitelnou sebedůvěru Stevena Seagala. Spíš než v přestřelce plné kaskadérských kousků si ho dokážeme představit, jak diskutuje u kavárenského stolu nebo se účastní divokého flámu.

Ostatně, přesně to také většinu svého života dělal. Velkou část kariéry Robert Downey Jr. strávil jako černá ovce každého natáčení. Jeho kolegové nikdy nevěděli, zda následující den přijde na plac střízlivý nebo zdrogovaný, případně se nedostaví vůbec, protože bude (jako už tolikrát) zatčen za držení nelegálních substancí...

Proto bylo víc než překvapivé, když si právě jeho vybral režisér Jon Favreau za představitele titulního hrdiny akčního velkofilmu Iron Man. Jenže Robert Downey Jr. všem pochybovačům vytřel zrak. Nejenže se při natáčení předvedl jako stoprocentní profík, ale Iron Man se navíc stal kasovním hitem a pasoval ho na jednu z nejlépe placených hvězd současnosti. Proto není divu, že nyní do kin přichází druhý díl.

Nekonečný večírek

Mnoho životních průšvihářů se vymlouvá na své těžké dětství. Robert Downey mladší by na to měl plné právo. Jeho otec, extravagantní režisér Robert Downey senior, ho totiž už od osmi let učil kouřit marihuanu a nechával ho hrát ve svých avantgardních filmech. V šestnácti Robert odešel z domova a začal se - úspěšně - pokoušet o hollywoodskou kariéru. Jeho nepřehlédnutelný talent i přitažlivý zevnějšek ho bleskurychle vynesly mezi několik hvězdných hereckých nadějí Hollywoodu. Jeho už tehdy se rodící drogovou závislost předznamenal film Feťáci, ve kterém si zahrál rebelující příslušníka zlaté mládeže. S drogami si zahrával na plátně i mimo ně. A zanedlouho už realita předstihla fikci.

Brzy byl závislý na kokainu i heroinu. Kvůli drogám se rozpadl jeho sedmiletý vztah se Sarah Jessicou Parker, budoucí hvězdou seriálu Sex ve městě, i s manželkou Deborah Falconer, se kterou měl syna India. Oscar, kterého obdržel za brilantní ztvárnění Charlieho Chaplina v životopisném filmu Chaplin, mu nějak nepomohl, naopak. Spíš ho utvrdil v tom, že kokain, heroin a hvězdná kariéra jdou skvěle dohromady.

Robert Downey Jr.: Pád a vzestup

Jeho úpadek nebyl tak rychlý jako jeho vzestup k hvězdné slávě, zato se odehrával všem na očích. Bulvár se přímo vyžíval v historkách o tom, jak byl Downey Jr. zatčen poté, co se řítil po Sunset Boulevardu nepovolenou rychlostí s autem plným drog a nelegálně drženou pistolí, anebo jak omylem v noci vlezl do domu svých sousedů a usnul v jejich ložnici. Nakonec ho vyhodili i ze seriálu Ally McBealová, který měl být jeho poslední šancí na návrat.

Chybělo málo a Robert Downey Jr. by skončil jako troska na hollywoodské dlažbě. Zachránili ho tři lidé. Nejdříve Mel Gibson, který jako abstinující alkoholik měl pro jeho problémy hluboké pochopení. Zaručil se za Roberta a pomohl mu získat roli ve filmu Zpívající detektiv, díky němuž se odrazil ode dna. Potom Susan Levin, producentka, do níž se Downey zamiloval a z které se později stala jeho druhá manželka. Ta ho postavila před definitivní a jednoznačnou volbu: buď já, nebo drogy. A Downey si vybral ji. "Sám nechápu, jak se jí to vlastně podařilo. Ale ať už jsem toužil po čemkoliv, když jsem potkal Susan, pochopil jsem, že nic lepšího pro mě neexistuje," konstatuje Robert Downey Jr. Tím třetím "kmotrem" jeho znovuvzkříšené hvězdné kariéry je již zmíněný režisér Jon Favreau, který si jeho obsazení do hlavní role v Iron Manovi prosadil i přesto, že šéfové hollywoodských studií nad jeho volbou kroutili hlavami. Dnes už je jisté, že sázka na nejistou kartu jménem Robert Downey Jr. se jim všem vyplatila.

Iron Man 2

Režisér Jon Favreau (ve filmu si zahrál Starkova řidiče) a Downey coby spoluautor projektu chtěli natočit pokračování Iron Mana lépe, spektakulárněji a adrenalinověji. To se při obrovském úspěchu i diváků i kritiky snáze řekne než udělá. „Vzhledem k tomu, že jednička byla velmi komplexní a uzavřená, asi si řeknete, že jsme neměli jinou možnost než znovu oprášit původní příběh. To ale není pravda, protože všechny postavy jsou natolik svébytné a originální, že nabízejí celou řadu nových příběhů,“ říká Downey. Je jich dokonce tolik, že úspěšné produkční duo začíná opatrně mluvit o třetím díle. Snad jim k tomu úspěch vytvořený zájmem diváků pomůže.

Přečtěte si

Robert Downey Jr. a jeho bydlení