Osmadevadesátiletá star nosí obrovské soví brýle, výrazný make-up, masivní korále, plastové náramky až po ramena a v mnohých dokáže vzbudit představu cirkusového panoptika. Jenže se svojí nadčasovou excentrickou tvorbou kráčí stále vpřed a stále sklízí úspěchy. Móda ji provází takřka celý život, s manželem vedla 42 let firmu Old World Weavers, specializovanou na design a interiérové textilie a proslavenou po celém světě. Když zestárli a přišel čas firemní vedení opustit, mohlo se zdát, že Iris si začne užívat poklidného seniorského života, v němž je spíše než na módní výstřelky místo pro pohodlné papuče a léky na artrózu. Jenže právě v tomhle období Iris Apfel vyvolala v módním průmyslu skutečný poprask.

PANDOŘINA SKŘÍŇKA

Narodila se v New Yorku jako jediné dítě Samuela Barrela, jehož rodina vlastnila obchod se skleněnými zrcadly, a ruské matky Sadyi, která měla módní butik. Mladá Iris studovala dějiny umění a navštěvovala uměleckou školu ve Wisconsinu.

Od mládí ji fascinoval design a móda. V roce 1948 se provdala za Carla Apfela a o dva roky později spolu založili textilní firmu. Její rekonstrukční a návrhářské projekty bývaly vyhlášené po celém světě, dlouhá léta se bez nich neobešel ani Bílý dům. Iris však fascinovaly i zajímavé šperky, které sama navrhovala, nejrůznější módní experimenty. Zatímco ona vždy patřila k ikonám výstřednosti, její manžel si potrpěl na vysokou krejčovinu, dokonalou eleganci. V jednom rozhovoru vzpomíná Iris Apfel na svého muže, který před lety zemřel, krátce před svými 101. narozeninami, takto: „Miloval sice vybranou módu, ale ani on se nebál neobvyklostí. Na našich cestách si s sebou vozil vzorky látek, z nichž si nechával šít oblečení. Pokud bychom někde zůstali déle než týden, nechal by si tu ušít oblek podle svých návrhů. Já jsem mu jednou udělala nádherné kalhoty z potahové látky.

Lidé se ho pak neustále ptali: „Carle, odkud máš tyhle překrásné kalhoty?“ Vždycky odpověděl: „Právě jsem zrušil svůj gauč…“

Několik let poté, co ukončili činnost firmy, oslovilo Iris Metropolitní muzeum v New Yorku, aby ji požádalo o svolení uspořádat výstavu věnovanou její celoživotní tvorbě.

Myslela jsem, že dáme věci dohromady snadno a rychle. Ale kurátorku, která se důvěrně seznamovala s mojí prací, napadlo, abychom doplňky představili v širším kontextu. S ukázkami, jak je kombinovat, a s inspirací, jak změnit vzhled,“ vypráví Iris. „Tak jsem otevřela Pandořinu skříňku. Všechny skříně, krabice, zásuvky, truhly, dokonce i úložné prostory pod postelí. Do světa jsem vypustila své návrhy, úlovky, které jsem ještě coby dítě pořídila na bleších trzích… Všechno šlo najednou strašně rychle, bez reklamy, ale výstava slavila obrovský úspěch.“ Na ten navázaly články v předních módních a společenských časopisech. Každý chtěl vidět Iris, každý chtěl znát její pohled na módu. A Iris, jíž tehdy bylo 85, se do krve vlila energie 20leté dračice. Její život nabral úplně jiný směr. Interview pro tisk i televize, přehlídky, přednášky na texaské univerzitě, kosmetické a módní řady pro nejprestižnější světové značky. A také samozřejmě Instagram, jehož hvězdou se záhy stala. Darmo tvrdí, že je nejméně technologický člověk světa…

NEDEJTE NA SVÍČKY

Styl Iris Apfel sledují puberťáci i dámy v letech. Oceňují hlavně skutečnost, že Iris je jedna jediná na světě. Že nekopíruje, nedává rady, co je „in“ a co je „out“, neurčuje, co se smí nosit v devatenácti, a nezatracuje padesátnice, ba devadesátnice, které chtějí nosit, co se jim líbí.

Móda je jen slovo. To, co vás dělá přitažlivými, je však styl. Ten si nekoupíte. A v dnešním světě příliš mnoho lidí styl nemá. Na tom, abyste si ho vytvořili, musíte pracovat. To se nám dnes nechce. Raději sáhneme po něčem podobném, co jsme viděli na nějakých celebritách. Na těch figurínách, které někdo oblékl, a oni, jak, ovce, vykročily na červený koberec.“

Kdyby už Iris ve svém věku neměla vůbec nic, jediné, co jí skutečně zůstane, bude právě styl. Tenisky shledává ošklivými, ale nedá dopustit na své černé flitrové, které jí dodávají mladický šmrnc. Od 11 let sbírá nápadné korále a bižuterii, také výrazné brýlové obroučky, a pak vyráží s různými psychedelickými kombinacemi fascinovat davy.

Klasické jemné šperky jdou mimo ni. Ignoruje módní trendy, zato jí nikdy nezevšední styl hippies. Ví, jak vyčuhovat z davu, což ji baví.

Pokud nemůžete být hezká, musíte se naučit, abyste se stala atraktivní,“ nabádá ženy. „Zjistila jsem, že všechny hezké holky, se kterými jsem chodila na školu, se ve středním věku staly oškubanými slepicemi. Vždycky jim stačil jejich hezký obličej, nikdy nemusely vyvíjet nic jiného a hledat alternativy. Nikdy se nenaučily být zajímavé. Ale pokud jste zbaveni určitých věcí, musíte je nějak vykompenzovat.“ Módní cesta geriatrické hvězdy je cesta za fantazií, kterou v oblékání lidí tak zoufale postrádá. „I já jsem zamlada musela dlouho hledat a experimentovat, než mi bylo jasné, co je to pravé. Ale od té doby jsem svému stylu věrná. Jsem beznadějně romantická. Kupuji si věci, protože se do nich zamilovávám. Nikdy nekoupím nic jen proto, že je to oceňované. Můj manžel říkal, že se podívám na kus látky, v ní se v tu chvíli rozezní vlákna a já jim naslouchám. Pokud mě píseň uchvátí, pak danou věc koupím. Věk v tom nehraje roli…“

V osmadevadesáti se nezastaví

Pracuje pro přední návrháře, nedávno ji s prosbou o kolekci oslovila známá kosmetická firma MAC. Iris byla nadšená: „Miluji jasné a intenzivní barvy. Ukázali mi, jaké barvy mají k dispozici, a mně se stále zdály málo výrazné. Já třeba potřebuji velmi těžkou, matnou rtěnku. A oni byli ochotní se mi přizpůsobit. Dělali jsme i oční stíny, laky na nehty a spoustu dalších věcí. Bylo to tak vzrušující! Tak sexy!

Chronická porušovatelka módních pravidel má velkolepé plány do budoucna. „Život přece nekončí jen kvůli tomu, že na vašem narozeninovém dortu uvízlo příliš mnoho svíček…“.

TAK ŠEL ČAS

1921 - Narodila se 29. srpna.

1948 - Provdala se za Carla Apfela.

1950 - S manželem zakládají textilní firmu Old World Weavers.

2005 - Výstava její tvorby v Metropolitním muzeu umění v New Yorku.

2012 - Hostující profesorka na univerzitě v Austinu.

2013 - Časopis Guardian ji zvolil jednou z nejlépe oblečených žen světa.

2016 - Oznámila spolupráci s firmou WiseWear vyvíjející řadu inteligentních šperků.