V souvislosti se spisovatelkou Irenou Obermannovou se dlouhá léta hovořilo hlavně o Václavu Havlovi, se kterým matka Bereniky Kohoutové prožila krátký románek. S psychickým zdravím měla problémy už od dětství a když pak začali ji a Havla řešit novináři, nastalo skutečné peklo. „Po letech jsem se psychicky zhroutila z toho, co se o mně psalo v souvislosti s Václavem Havlem,” svěřila se před lety spisovatelka na svém Instagramu.

Pranýřovaná všemi směry

Když vyšly najevo zprávy o poměru Obermannové a Havla, mnozí spisovatelku označovali za rozvracečku rodiny, která chtěla odloudit manžela Dagmar Havlové. „Víte co, pojďme se chvilku bavit o morálce. Kdo je víc nemorální – žena bez závazků, která se zamiluje, nebo ženatý muž, který ji svedl? Já jsem ten vztah nevyvolala, nikdy jsem Havla nežádala o schůzku, po dobu jednoho roku jsem ho nikdy sama nekontaktovala. Ale zamilovala jsem se jako malá holka, to ano,” nechala se kdysi slyšet spisovatelka pro Blesk.

„A když mluvíme o morálce, rozhodně si nemyslím, že bych ublížila Dagmar Havlové. Nechovala jsem se o nic hůř, než se chovala kdysi ona,” pokračovala ještě. „Jen bych s dovolením připomněla, že je všeobecně známo, jak se Václav s Dagmar seznámili a že ani jeden berali ohledy na těžce nemocnou umírající paní Olgu,” dodala ještě a prohlásila, že je „v téhle zemi morálka úplně zvrácená”.

Zachránily ji léky

Irena Obermannová měla již od dětství problémy s usínáním, které později začala řešit různými léky. „Nemohla jsem si dovolit nespat. Začala jsem pojídat rohypnol, svinstvo, které pak zakázali. Polykala jsem ho každý večer, po jeho zákazu se mi podařilo plynule přejít na návykový Stilnox. S tím jsem setrvala ve šťastné symbióze po mnoho let,” svěřovala se ještě na sociální síti.

A spása přišla právě po provalení románku s Havlem, když se Obermannová zhroutila. Psychiatrička začala řešit i ten můj Stilnox. Předepsala mi antidepresivum třetí generace Trittico, které pomáhá i s usínáním, moje diagnóza v podstatě zněla neodolná, přecitlivělá a proto šílící a já spokojeně zobala Trittico. Po letech už jen minimalistickou dávku. No a teď s pomocí čínské medicíny, jógy a hlavně moudřejšího přístupu k životu spím čistá. A spím po letech zase jako špalek,“ dodala ještě.