Expertka na louskání ořechů

Už jako školačka zatoužila stát se herečkou. Když dostala ve 12 letech roli ve filmovém dramatu Matka, byla na vrcholu blaha. Potom ale přišla pohroma: u zkoušek na hereckou školu nepochodila a přímo před zkoušejícími se zhroutila. Pedagogové se nad nešťastnou dívkou, zamilovanou do divadla, nakonec ustrnuli.

Bylo jí dvacet, když si ji režisér Alexandr Rou vybral do role ošklivé a zlé Marfuši. „Dali jsme se s Alexandrem při konkurzu do řeči a já se mu pochlubila, že umím louskat v zubech ořechy. To ho tak nadchlo, že jsem tu roli nakonec dostala,“ vzpomínala Inna Čurikovová v rozhovoru pro deník Izvestija. Ovšem když se při natáčení poprvé uviděla v zrcadle jako Marfuša, rozplakala se a chtěla utéct. Nakonec si to rozmyslela, ale trvalo prý hodně dlouho, než našla odvahu se na slavnou pohádku podívat.

V roce 1966 ji režisér Gleb Panfi lov obsadil do svého snímku Ohněm se nepřebrodíš. Navíc se do okaté herečky zamiloval a brzy se vzali. Právě díky zmíněnému filmu, který obdržel Zlatého leoparda na MFF v Locarnu, získala Inna pověst výjimečné herečky.

Zastavte válku!

Rok a půl poté, co se v Rusku dostal k moci Vladimir Putin, se Inna Čurikovová stala jednou ze signatářek dopisu za záchranu nezávislé televizní stanice NTV. O dva roky později se aktivně angažovala v mírové kampani, jejímž cílem bylo zastavit čečenskou válku. Občansky aktivní zůstala i v dalších letech.

Před osmi roky nešťastně upadla na moskevském letišti Šeremetěvo a zlomila si ruku. Jen se co jí zlomenina zahojila, uklouzla na náledí cestou z představení a tentokrát si zlomila obě paže. Přesto se dokázala vrátit zpátky na prkna, která znamenají svět. A do hereckého důchodu se navzdory vysokému věku nechystá.

1943 - Narodila se 5. října v Belibeji v Baškirsku

1964 - Hraje v pohádce Mrazík a nastupuje do profesionálního angažmá.

1984 - Za roli učitelky Věry ve filmu Válečná romance obdržela Stříbrného medvěda na MFF v Západním Berlíně.

1991 - Stala se „národní umělkyní SSSR“.

2007 - Začala působit jako prezidentka Mezinárodního filmového festivalu Andreje Tarkovského Zrcadlo.