Foto: ISIFA

Také slavní muži se hroutí před zrcadlem v koupelně, jakkoli se skrývají za silácká slova. Čekal by například někdo u Barbara Conana či Terminátora Arnolda Schwarzeneggera, že se raději vyhýbá pohledu na vlastní tělo? „Když stojím před zrcadlem a nevěřícně zírám na toho chlápka v něm, nestačím se divit, co se to sakra stalo,“ ohodnotil svou současnou figuru.

Na bývalém kulturistovi, profesionálním trenérovi a několikanásobném Mr. Olympia se zkrátka podepsalo sedm let „prosezených“ v politice na postu guvernéra amerického státu Kalifornie. Za politickou kariéru zaplatil povislou kůží i úbytkem svalové hmoty.

Ostatně narůstající věk mu byl necitlivě připomenut už na přelomu tisíciletí, kdy se někdejšímu nejlépe placenému herci Hollywoodu přechodně přestalo dařit. Po sérii propadáků Batman a Robin, Konec světa, 6. den a Protiúder začaly vycházet články, jestli Arnie není na akční hrdiny přece jen už trochu starý.

Herec na takové narážky odpověděl v roce 2003 třetím dílem Terminátora, který se stal jedním z největších hitů sezony.

Citovaný povzdech nad poklesem fyzičky se Arnoldu Schwarzeneggerovi stal startovním výstřelem k tvrdým tréninkům. Na filmové plátno se chce vrátit zase ve formě.

Jak se zdá, ve svých 63 letech se rozhodl změnit svůj život opravdu z gruntu: před pár týdny totiž oznámil rozchod s manželkou a čerstvou ránu po krachu v osobním životě hodlá zahojit prací. Čeká ho drama Cry Macho a obrovský rozruch způsobilo ohlášení vzniku čtvrtého dílu Terminátora.

Přehnané sebevědomí

Bruce Willis (56) chce rovněž zapomenout na přibývající vrásky: naplánoval hned dvě pokračování thrilleru Smrtonosná past, v němž už čtyřikrát řádil jako neohrožený policista John McClaine.

„V pozdějších letech za mě můžou snadno najít náhradu nebo přejmenovat hlavní postavu. Nicméně pokud jde o mě, chci natočit ještě pátou Smrtonosnou past, po ní závěrečný díl a pak to bílé tílko nadobro pověsím na hřebík,“ naráží na nezbytnou garderobu svého hrdiny.

Bruce Willis na rozdíl od Arnolda Schwarzeneggera ovšem žádnou prohru v boji s časem veřejně nepřizná. „Uvnitř se stále cítím na osmadvacet. Vždycky mě překvapí, když mi někdo připomene, kolik je mi vlastně doopravdy let…

Pořád dokážu nakopat zadek spoustě chlapů, když bude třeba, a ještě stačím v běhu svým dcerám. Po padesátce už člověk tolik nespěchá, navíc zná mnohem víc triků. A podle mého má mnohem větší úspěch u žen. Taky mi nahrává fakt, že pokud jde o sex, nepociťuju pokles chuti ani energie.

To je samo o sobě velké plus,“ bije se Bruce Willis hrdě v prsa. Jenže ani ta nejsiláčtější slova stárnutí nezastaví, a tak loni do médií prosákla zpráva, že z kdysi ocelového herce, který se nevyhýbal extrémním scénám, se postupem let stala pohodlná primadona.

Dnes odmítá na některých místech pracovat. „Nechci točit na sněhu ani ve vodě. A už vůbec ne na poušti! Dovedu být velmi nepříjemný, když mám písek v kraťasech.“

Nedá se tedy zcela vyloučit, že v páté a šesté Smrtonosné pasti zažije John McClaine ty nejdramatičtější chvíle na gauči nebo v křesílku za kancelářským stolem.

Rovněž akční ikona Sylvester Stallone věčně prohání své legendární postavy, které ho proslavily před drahnými lety. Pořadové číslovky šest a pět za názvy trháků Rocky a Rambo mluví za vše. A ani jemu nechybí v 64 letech chlapské sebevědomí.

„Viagra? Nic takového nepotřebuju! Tedy pokud zrovna za sebou nemám dlouhou cestu letadlem. Opravdu mi pořád všechno funguje, jak má,“ nezdráhal se pochlubit.

Není to veselé

Oč sympatičtěji po takových namistrovaných prohlášeních působí slova slavného skeptika Woodyho Allena, jenž se nikdy netajil svou fóbií ze stáří. „Je mi pětasedmdesát let a nejsem bystřejší, chytřejší, hezčí, milejší… Nic takového. Člověka naopak bolí záda, mívá zažívací potíže, pořádně nevidí a potřebuje naslouchátka. Stárnout je zkrátka špatné.“

Před premiérou svého posledního filmu Poznáš muže svých snů, který neozdobil svou hereckou účastí, ale „pouze“ ho napsal a režíroval, si povzdechl: „Není veselé nehrát chlapa, jenž získá dívku. Dovedete si představit, jak frustrující je dělat filmy se Scarlett Johanssonovou a Naomi Wattsovou, o něž se poperou mladší nápadníci? A já jsem jen stařec režisér!“

Nebyl by to Woody Allen, aby téma neokomentoval až do hořkého konce. „Můj vztah ke smrti je stále stejný, jsem zásadně proti. Ale nemůžu dělat nic jiného než na ni čekat.“