V červnovém čísle magazínu MARIE CLAIRE najdete o Vekém Gatsbym vyčerpávající informace. Přinášíme ukázky z exklusivních rozsáhlých rozhovorů.

Leonardo di Caprio: Gatsby má mimořádné nadání doufat

Jak jste Jaye Gatsbyho vnímal vy sám?

"Na střední škole jsme měl z téhle knížky referát. Pamatuju si, že jsem tenkrát viděl i filmovou verzi s Robertem Redfordem. Tendy jsem se s ním tolik neztotožňoval. Jeho svět mi připadal izolovaný a vzdálený, o něčem takovém jsem nikdy neslyšel. Vůbec jsem nepronikl do tragédie Gatsbyho příběhu, takže jsem úplně nepochopil, že se zapletl se živly z podsvětí, aby se stal Američanem s "modroukrví", ikonickým obrazem šlechty východního pobřeží, a mohl Daisy požádat o ruku.

Tyhle aspekty jsem tehdy nevnímal tak živě jako teď. Baz mi dal starý výtisk románu. Položil ho na stůl a prohlásil: "Získal jsem práva a chci točit s tebou" Když jsem si ten příběh přečetl znova, pochopil jsem ho. Už rozumím tomu, proč je aktuální i dnes. Gatsbyho tragédie na mě silně zapůsobila. Taky mi došlo, že na první pohled vidíte romantický příběh muže, který udělá všechno, jen aby mohl Daisy držet za ruku, ale pak najednou začne uvažovat. Ona je přece jen ztělesněním jeho snů. Ona je to zelené světlo. Nedosažitelná. Je nedosažitelným zdrojem světla, na který tak docela nedosáhne, ale beznadějně po něm touží. Ale dokázala by uspokojit všechny jeho touhy? Dosáhl by s ní naplnění, anebo Gatsby zůstává jen prázdnou nádobou, neustále se přizpůsobující představě, kterou si o sobě vytvořil jako dítě? Na Velkého Gatsbyho se můžete dívat různými způsoby. Tím jsem se nechal svést."