Pokud český režisér hledá do svého filmu prototyp sebevědomé a úspěšné ženy, která stojí na vlastních nohou, ale přitom neztratila nic ze své křehkosti, Jitka Schneiderová (36) je přímo ideální kandidátkou. Právě takhle se divákům představila i coby jedna ze tří hlavních ženských hrdinek seriálu Přešlapy. Její pragmatická hrdinka Jana všechno dělá na sto procent - ať už pracuje, oslavuje nebo se se svým manželem snaží zplodit potomka. "Bez přešlapů to nejde," konstatuje Jitka Schneiderová - a nemá přitom na mysli jenom seriál, ve kterém hraje. "Na několik běžných šlapů připadá i pár přešlapů, které sice v danou chvíli mohou vypadat jako přešlap, ale časem se zjistí, že to byl regulérní šlap."

Nejslavnější samotářka

Poprvé Jitku Schneiderovou zviditelnil film Samotáři, který před téměř deseti lety definoval první českou generaci singles. Zahrála si v něm Hanku, která i přesto, že má stálého přítele, se stále jakoby koutkem oka rozhlíží, jestli by se na obzoru neobjevil ještě někdo lepší. A současně jí život komplikuje vytrvalé pronásledování fanatického obdivovatele v podání (tehdy ještě zdaleka ne slavného) Ivana Trojana.

Od té doby si zahrála nejrůznější postavy - schopnou kariéristku v Paralelních světech i křehkou princeznu v pohádce Jezerní královna. A v německém seriálu Místo činu pro změnu ztělesnila policistku pracující v převleku za prostitutku.

Není proto divu, že hlubokému prožívání rolí se spíš vyhýbá: "Některé role jsou fakt psychárna, musíte si dát dvě dvojky u baru, než se oklepete," konstatuje. Ona sama takové tíživé pocity zažila s rolí Regan, nehodné dcery krále Leara, kterou hrála na Letních shakespearovských slavnostech. Emocemi nabité herecké prostředí moc nevyhledává ani v soukromí: "Ráda si s kolegy po premiéře popovídám, ale omílání hereckých historek můžu jen v množství menším než velkém. Mezi muzikanty mám přátel víc." Ostatně, třaskavou atmosféru divadelních šaten už před časem opustila, když odešla ze stálého angažmá v divadle Ypsilon.

Soukromé déja vu

Zatímco v seriálu Přešlapy se jí syn narodil teprve nedávno, ve skutečnosti má už čtyřletou dceru Sofii Annu. “Je mojí oporou, rádkyní a už mi pomalu začíná mluvit do toho, co si mám nebo nemám vzít na sebe,” prozrazuje. Díky natáčení si tak mohla některé zážitky zopakovat: "Znovu si tam krok po kroku odžívám mateřství. Je to báječný, mívám úplný déja vu,” říká. Skloubit péči o dítě s plným nasazením pochopitelně není jednoduché: "Všechno je to o dobrém managementu. A musela jsem se v tomhle směru hodně učit. Ale dá se to zvládnout."

Se Sofiiným otcem, hercem Davidem Švehlíkem, se ovšem nyní rozvádí. Nahradil ho jiný David – marketingový manažer David Císař. Ovšem jestli tahle partnerská výměna bude znamenat přešlap, nebo krok správným směrem, ukáže teprve čas.