Bez Tří oříšků pro Popelku si vánoční atmosféru nedovedeme představit. Stejně oblíbená je pohádka Václava Vorlíčka také v Německu. Také proto, že režisér neměl dost peněz na výpravný film a přistoupil na koprodukci s někdejším východoněmeckým studiem DEFFA.

Připomeňte si, jak Libuše Šafránková prince Pavla Trávníčka okouzlila na plese. Video z pohádky Tři oříšky pro Popelku:

Zdroj: Youtube

Součástí dohody bylo, že část hlavních postav musejí ztvárnit němečtí herci. „Předložili mi registr s fotografiemi a záznamem rolí, promítli mi ukázky z filmů a mě zaujal Rolf Hoppe, který filmoval i v západním Německu a měl několik rolí v sérii o Vinnetouovi. Vždycky hrál zlé muže, ale já jsem ho podle bezelstných modrých očí obsadil jako krále,“ vzpomíná Václav Vorlíček.

Koupil jsem vám divadlo

„Já v tvých letech jsem už nesl na ramenou břímě vlády. Však ti spadne hřebínek, až tě oženíme. Zkrotli jinačí bouřliváci,“ kárá důstojný vladař svého nezdárného syna v podání Pavla Trávníčka. A když prince na plese omámí Popelka, rozčiluje se: „Co když se zamiloval? Bez mého svolení? To bych se na to podíval!“

Později charizmatický herec vyměnil Libuši Šafránkovou za Natassju Kinskou ve filmu Jarní symfonie.

Kritiku nadchl jako Göring ve snímku Istvána Szabó Mefisto, zaujal v politickém thrilleru Spáč, popularitu si udržel díky několika televizním seriálům (včetně kriminálek), jeho hlas si německé děti zamilovaly z rozhlasu (např. díky Alence v říši divů) a hlavně: celý život byl věrný divadlu.

V roce 1995 dokonce koupil starý statek a daroval ho sdružení, které jedno provozuje.

Popelka na zámku

Do Česka se loni Rolf Hoppe vrátil prostřednictvím filmu režiséra Roberta Glinského Sviňky, který byl uveden na MFF v Karlových Varech. V herecké delegaci příběhu z polsko-německých hranic o dětské prostituci ale chyběl.

Otázka je, zda si mohutného muže diváci s legendární Popelkou ještě vůbec spojili… Václava Vorlíčka totiž před pár lety musel spolusedící u baru upozornit, že Hoppe sedí pár stolů od nich: „Nechal se hodně zarůst, takže jsem ho nepoznal.“