Během čtvrt století zestárli rodiče průměrně o patnáct let. Většina žen začíná myslet na potomky až po třicátém roku života. Muži, kteří nejsou při plození tolik limitováni, odsouvají rodičovství i na pozdější dobu. Další skupina pánů si pořizuje ratolesti na stará kolena kvůli mladším partnerkám. V padesáti chytili druhou mízu, opustili první manželství s dospělými dětmi a teď se pod tlakem svých mladých žen chystají znovu starat o miminka.

Plínky nebo volnost?

„Přebalování zvládnu za sedm sekund,“ chlubí se akční hrdina Bruce Willis (58). Jiří Suchý (81) se naopak rozhodl novou rodinu nezaložit a se svou o šestačtyřicet let mladší manželkou Markétou (35) se rozvedl. „Myslím, že se nehodí, aby můj padesátiletý synek měl ještě sourozence. Už na to nemám věk, tak jsem jí dal volnost,“ uvedl legendární zakladatel Semaforu. „Předávat své geny“ si nepřál ani režisér Jiří Menzel (75) a teď se láskyplně stará o Aničku (4), dceru své manželky Olgy (34) a Jaroslava Brabce (58). Vychovává ji jako vlastní.

Mohlo by vás zajímat: Před čím slavní v hrůze prchají

Smutným rekordmanem je Jan Kaplický (†72), který se radoval z narození dcery Johanny (4) šest hodin. V ten den zemřel na selhání srdce. Jeho druhá žena Eliška (34) nikdy nelitovala jejich lásky, vztahu, ani toho, že spolu měli dceru. Bude si ale totéž jednou myslet i Johanna? Jedno z největších rizik starých otců je, že se svému dítěti nebudou moci věnovat, jak by chtěli, protože jim to osud již nedovolí.

Výchova operou

Starší otcové mají na druhou stranu už většinu životních konfliktů vyřešených a vědí, co od života chtějí. Jack Nicholson (76) měl nejmladšího syna Raymonda ve čtyřiapadesáti letech, kdy už byl relativně vybouřený. Jaký je jeho recept být dobrým tátou i v pokročilém věku? „Chci své potomky něčím inspirovat nebo pozitivně ovlivnit, aniž bych je nějak příliš zatěžoval. Už od dětství jsem jim četl. Myslím, že je to jedna z otcovských povinností. A beru je s sebou tam, kde si myslím, že by se jim mohlo líbit – třeba do opery nebo na balet,“ vysvětlil.

Inspirace tátou

Staršího otce má i Vojta Dyk (27). Když se narodil, bylo Radku Pytlíkovi (84) sedmapadesát. Syn se nad jeho věkem nikdy nepozastavoval. „Mně to nepřišlo. On se mnou chodil hrát fotbal na Letenskou pláň a v zimě hokej na Malou říčku do Stromovky.“

A hodně si s ním povídal. „Pamatuju si na rodinné vycházky, kdy táta, který skvěle zná Prahu, snad u každého druhého domu spustil přednášku o jeho historii a kdo tam kdy žil.“ Recese Nightworku jsou prý občas inspirovány nápady otcova literárního oblíbence Jaroslava Haška.