Diskutujte: Sledujete Olympiádu v Londýně? Které sporty Vás zajímají? Jak se vám líbil zahajovací ceremoniál her a co říkáte na holinky, ve kterých se na něm naše výprava blýskla?

Mohlo by vás také zajímat: INFOGRAFIKA: Olympijský Londýn, jak ho neznáte nebo SROVNÁNÍ: Tak neskutečně se změnily olympijské sporty za 100 let

Máme na olympiádě v Londýně první medaili. Vyhrál ji pětadvacetiletý sympaťák Vavřinec Hradilek ve finále kajakářského závodu v Lee Valley. Hradilek ovšem zdaleka nezískal fanoušky (a hlavně fanynky), jen sportovní formou. Má úžasný úsměv a je s ním legrace. Ještě, než olympiáda začala, například do tisku prohlásil, že stráže se samopaly, které hlídají kanál, jsou přehnané opatření: "Alespoň jsem jim navrhnul, aby práskli do mojí lodi z každé strany cvičnou ránu za každý trestný dotyk branky," zubil se. Stříbro z kajaku ovšem zdaleka není všechno... Hradilkova účast na olympiádě v Londýně pokračuje ve čtvrtek semifinálovou jízdou s kanoistou Ježkem v závodě deblkanoi. Z deseti lodí postoupí do finále šest. "Postoupit, to by byl úlet... Jak sviňa," neudržel se Vavřinec Hradilek (řečený Vávra) s jadrným komentářem.

Odvaha se cení, žádný vrcholový kajakář si totiž na něco takového ještě netroufnul. Posádka Ježek/Hradílek spolu před kvalifikační jízdou trénovala v deblkanoi jen čtyřikrát dvacet minut. "Dýl v kanoi nevydržím klečet, v kajaku se sedí," směje se Vávra na celé kolo. Že by mohli postoupit, s tím nikdo nepočítal, hlavně oni sami ne. Vždyť proti nim jely posádky, které spolu trénují roky a jsou dokonale sladěné. "My jsme hlavně nechtěli udělat ostudu, couvat a tak..." Nakonec je z toho senzační postup. Ježek s Hradílkem v cíli užasle koukali na tabuli, kde stále svítili na postupovém místě a nakonec hlesli: "Ty vole... To je úlet." A pak jeden druhému fandili ve finále, do kterých "patří". Zatímco Ježek skončil pátý, Hradílek byl druhý.

Michael Phelps - Přepsal historii

Těžko bychom ho mohli vynechat. Americký plavec Michael Phelps totiž v týdnu přepsal olympijskou historii, když ziskem své devatenácté medaile překonal bilanci sovětské gymnastky Larisy Latyninové. Phelps má sedmnáct zlatých medailí a po dvou stříbrných i bronzových. "Byla to skvělá kariéra," říká Phelps a netají se tím, že chce po olympiádě s vrcholovým plaváním končit. Přestože v Londýně nezáří zdaleka tolik jako na minulé olympiádě v Pekingu, kde získal rekordních osm zlatých, pořád je to "Pan Plavec".

Ruta Meilutyteová - Patnáctiletá vítězka

Mikroporty reportérů komentujících olympijské plavání jsou notně poprskané, jak je litevská plavkyně Ruta Meilutyteová přiměla svými výkony stále opakovat své téměř nevyslovitelné jméno (schválně to zkuste říct). Ale všichni kolem plavání by se to jméno měli naučit co nejlépe, protože o téhle blonďaté dívce bude v budoucnu nejspíš řeč ještě mockrát. Rutě je teprve patnáct a v Londýně brala zlatou olympijskou medaili na prsařské stovce. Nemohla dojetím vůbec mluvit po závodě ani na tiskovce, rukou si neustále nevěřícně zakrývala rty... Při ceremoniálu usedavě plakala. "Tohle je na mě moc, jsem strašně šťastná a pyšná," říkala pak přerývaně do mikrofonů. Ruta přišla o maminku jako čtyřletá holčička, postavu ideální na plavání má ale prý po ní. A hlavně chodidla, v bazénu tak důležitá. Přestože měří jen 172 cm (což není na plavkyni bůhvíkolik), má chodidla číslo 43.

Alexandr Vinokurov - Zlatý důchodce

Stačilo, aby se jeho poslední soupeř - o 14 let mladší Kolumbijec Uran těsně před cílem na zlomek vteřiny ohlédl, jestli je peloton dojíždí a šup, devětatřicetiletý mazák Alexandr Vinokurov (Kazachstán) mu v závodě silničních cyklistů upláchl pro zlato. V cíli brečel štěstím. To se ještě nevyrojily zprávy, že by někdo z jeho profesionální stáje Astana schválně peloton brzdil, aby ho jiní soupeři nedojeli. "Bylo to 250 kilometrů stresu," řekl po závodě muž, který si loni na Tour de France zlomil stehenní kost a jeho kolo viselo po strašlivém pádu přímo na stromě. Ať si totiž říká kdo chce co chce, jen uzdravit se a vůbec sednout na kolo zpátky ho stálo spoustu sil. A soupeři si jen můžou drbat hlavu, že nechali starého lišáka upláchnout a nezačali ho společně stíhat včas.

Královna Alžběta II. - Filmová premiéra

A teď z jiného soudku, protože o tomhle kousku se bude ještě hodně dlouho mluvit. Už nikdo se o britské královně Alžbětě II. zřejmě neodváží říct, že nemá smysl pro humor. Při zahajovacím ceremoniálu olympijských her totiž všechny překvapila hereckým výkonem ve skeči s Jamesem Bondem (Daniel Craig) a nikdo ji prý nemusel k natáčení klipu přemlouvat. Dokonce ho utajila před celou rodinou, aby překvapení bylo dokonalé. Scény se předtáčely v dubnu, autorem nápadu (a režisérem celého zahájení her) byl oscarový Danny Boyle. Královna Alžběta se údajně projevila jako naprostá profesionálka - nepotřebovala nic sáhodlouze vysvětlovat a točila na "první dobrou".