Nepohodl se totiž se scénáristou Josefem Šilhavým, který se s Herzem začal soudit kvůli názvu filmu i ročnímu období, v němž se děj odehrává. Režisér totiž nechtěl natáčet v zimě. Scénárista však soud prohrál a my se můžeme kochat zelenými loukami Pece pod Sněžkou, kde se dobrodružství odehrává. Na nich se také "promenáduje" mladá Dagmar, pro kterou byla tato postava první hlavní rolí. Juraj Herz ji obsadil téměř hned po natočení úspěšných Holek z porcelánu, v nichž ho doslova okouzlila.

Mimo ni také ve filmu hrají další filmové legendy. Například Jiří Lír se svou dcerou Kateřinou, herec Karel Augusta, který si "střihl" roli kuchaře, v níž se cítil jako "ryba ve vodě". Když neměl angažmá, pomáhal totiž svému kamarádovi v restauraci a měl dokonce i kuchařské zkoušky. Podobně na tom byl i Jiří Němeček, který všechny překvapil, v roli pekaře, svým profesionální přístupem k válení těstu. Ještě než se postavil na prkna, která znamenají svět, se totiž jako pekař živil. Režisér také obsadil svého kamaráda herce a režiséra Víta Olmera, který v té době nesměl režírovat. Díky roli provinilého provozního Petráka se konečně vymanil z herecké škatulky romanticky přitažlivých mužů. Holka na zabití byla také první filmovou příležitostí pro mladého absolventa JAMU Pavla Zedníčka.

Už během natáčení byla mladá budoucí první dáma těhotná a plánovala svatbu s rozhlasovým režisérem Radvítem Novákem. Ne všichni však její těhotenství podporovali. Viděli v ní vycházející hvězdu, které akorát dítě překazí kariéru. To se ale nestalo a místo toho se velmi rychle dostala do podvědomí režisérů i diváků. Své herecké umění ukázala také rok po natáčení Holky na zabití v kultovním filmu Zítra to roztočíme, drahoušku...! a pokračovala v pohádkách i televizních inscenacích, také pod taktovkou Juraje Herze, který ji vlastně objevil.