Rodina

Otec Karel Scheinpflung (†78) byl novinář a spisovatel, který nebyl ze snu své dcery stát se herečkou nadšený. Donutil ji naučit se plynně francouzsky a německy a přihlásil ji do kurzu těsnopisu. Doufal, že se Olga vydá jiným směrem. Tu nepoznamenala jen smrt matky, ale i první světová válka. V té době začala psát básně.

Láska

Karla Čapka potkala v roce 1920 a spisovatele zaujala na první pohled. Znal jejího otce, potkávali se v redakci Národních listů. Na mladou herečku si počkal před Švandovým divadlem a chtěl se s ní blíže seznámit. Olga ze začátku působila chladně a o vztah s výrazně starším Čapkem neměla zájem. Přispívalo tomu i to, že nebyla jeho jedinou múzou. Scheinpflugová mohla mít souběžně s ním i jiné milenecké vztahy. Problémy dělala i Čapkova matka, která mu dala jasně najevo, že herečka nebo cikánka nesmí překročit práh jejich domu.

Muži

Se sňatkem dlouho váhali. Spisovatelovo zdraví bylo podlomené a problémy s páteří vylučovaly manželství i založení rodiny. Nakonec se vzali v naprostém utajení roku 1935. O tři roky později Čapek zemřel a Scheinpflugová ovdověla. Jejich vztah byl o hluboké lásce a respektu, po smrti svého muže se herečka nervově zhroutila a nikdy se s jeho odchodem nesrovnala. O pár let později začala žít s právníkem Františkem Krčmou, ale odkaz Čapka nesla do konce svého života.

Mezi sebou

Olga Scheinpflugová byla skvělá herečka, která se hluboce zapsala do historie Národního divadla. Angažmá ukončila v roce 1940 po zkušenosti s výslechy, kdy na ní padlo podezření ze zadržování dopisu Edvarda Beneše (†64), který psal jejímu muži z exilu. Nátlak nevydržela a stáhla se do ústraní. Zatímco o čtyři roky později jí bylo herectví zakázáno úplně, její místo na výsluní obsadila Lída Baarová (†86).

Velice často účinkovala ve hrách svého muže. Čapkovy náměty se jí líbily a role neodmítala - Věc Makropulos, Loupežník, Bílá nemoc i Matka. Ta se jí stala osudnou a přinesla jí smrt.

Zemřela 13. dubna 1968. Její odchod byl náhlý. Představení, při kterém neunesla rozjívenost dětského publika, bylo poslední rankou pro chatrné zdraví a srdce vypovědělo službu.