Alessandra (56) se narodila v Římě. V pěti letech se i s rodinou přestěhovala do Paříže, kde se přihlásila na studium hudby a tance. Zejména tanec ji uchvátil.

V 15 letech debutovala jako balerína v Opeře Curych. O tři roky později již kariéru rozjela v USA – stala se členkou slavného souboru New York City Ballet.

S nabytými zkušenostmi se poté vrátila zpátky do Evropy, kde ji hýčkala nejznámější pódia.

V polovině 80. let vyslyšela nabídky režisérů a začala využívat i nabídek filmových. K vrcholům její herecké kariéry patří právě ústřední role v Princezně Fantaghiró. Povzbuzená oceněními se nezdráhala přijímat i role další a dokonce potlačit svoji taneční kariéru na úkor té filmové.

Jejím prvním manželem se stal režisér Claude Lelouch, s nímž má Alessandra dnes již plnoletou dceru Stellu. Láska jako hrom však netrvala dlouho. Claude se rozhodně nemohl pyšnit bůhvíjakou věrností ani úctou k ženám.

„Zpočátku mě miloval, alespoň si to myslím,“ svěřila se později novinářům Alessandra. „Ale pak to bylo úplně o něčem jiném. Claude rád ženy ponižuje a zesměšňuje. Týral i mě. Je o 26 let starší, přesto měl milenky o dost mladší, než jsem já. Zůstávala jsem s ním jen kvůli Stelle, jejíž štěstí u mě bylo na prvním místě.“

Po 16 letech se s Claudem konečně rozvedli. Alessandra však nezůstala zlomená. Teď to byla ona, kdo si vzal o 20 let mladšího muže, herce Cyrila Descourse, a v neuvěřitelných 49 letech dokonce přivedla na svět syna Huga. „Nedokážu si představit hluboký vztah s mužem bez dítěte,“ svěřila se. „Ze mě stáří neudělá slabší matku – celý život cvičím, vím, jaké je to vstávat každý den s krvavýma nohama a bojovat s nutkáním vzít si osvobozující tabletku na bolest. A také vím jedno: Tanec mě naučil, že nejdůležitější je žít s vášní. Pak jde všechno!“

TAK ŠEL ČAS

1963 - Narodila se 19. září

1981 - Angažmá v New York City Ballet

1991 - Představuje se jako Fantaghiró

1998 - Narození dcery Stelly

2012 - Narození syna Huga