Před kamerou

V roce 1968 spatřila světlo světa dodnes oblíbená pohádka Šíleně smutná princezna. K té se váže několik zajímavostí. Od začátku bylo jasné, kdo obsadí hlavní role, a tak se psal scénář téměř na míru. Pohádka se držela reality i v otázce jmen. Princezna se jmenovala Helena a princ Václav. Jediným výstřelkem bylo ruské "ničego" jako reakce na Neckářovy tristní prosby před nástupem do žaláře.

Série Kameňáků z pera Zdeňka Trošky byla pro mnohé diváky velkým hitem a zahrála si v něm i Helena Vondráčková roli lékařky. V Noci na Karlštejně si bohužel hlavní roli nezahrála, ale nazpívala úvodní píseň místo Jany Brejchové.

Pohyb v těle

S Helenou na pódiu šili všichni čerti a o strnulém vystoupení nemohla být řeč. Přesto jí dal film ´S tebou mě baví svět´ víc než filmový zážitek. Zdena Studénková si při natáčení pohrála s choreografií a využila svůj elán naplno. Helena Vondráčková dnes téměř legendární taneček k písni "Sladké mámení" často ráda předvádí. Ostatně filmový hit zpívala místo Studénkové.

Náhradní kariéra

Hudba je Helenin život, ale jako dospívající dívka, i když vysedávající u piana a kytary, neměla na dráhu zpěvačky ani pomyšlení. Chtěla se věnovat studiu cizích jazyků. Filologické obory jí byly vždycky blízké a řeči našich sousedů nasávala rychle jako houba. Později jí její schopnosti dokázaly posunout za hranice mnohem rychleji, zatímco její kolegové se horko těžko protloukali.

Hellmut Sickel, první manžel Vondráčkové, stál u jejich největších úspěchů a psal pro ni písničky. Když v sedmnácti letech vyhrála talentovou soutěž a o rok později Zlatého slavíka, nikdo nepochyboval, že se zrodila skutečná hvězda. A takový poklad bylo třeba vyvézt za hranice. Právě tam vytáhla Helena z rukávu esa a "šprechtila" jako o život. Téměř padesát let koncertů a života jako na horské dráze si ale vybralo svou daň, život bez dětí.

Vitální sedmdesátnice si dnes užívá v domě v Řitce nedaleko Prahy, je vášnivou zahrádkářkou, pečuje o svou fenku německého ovčáka Elsu a jakmile to počasí dovolí, vyráží s manželem Martinem Michalem na hausbót, který mají zakotvený na Slapech.