Dvě strany

Doma vládla uvolněná atmosféra, s rodiči měla přátelský vztah a byla jim rovná. Dokonce mohla už jako dítě kouřit. Od čtyř let byla nadšenou baletkou a protancovala celé mládí. To ji ale ještě netrápila kila navíc. Cítila v sobě hereckého ducha a dvakrát se pokusila dostat se na akademii, ale bez úspěchu. Se stejným zápalem se chtěla stát zubní laborantkou. Vzdělání se jí sice nedostalo, ale během přijímaček získala mnohem víc - manžela. S Jiřím Růžičkou otěhotněla po krátké známosti a narodil se jim syn Jirka. Muž ji dostal k divadlu a nebýt výbušné povahy, pokořila by Helena ty nejslavnější scény. Dokázala s přehledem zahrát komediální i vážnou roli. Bohužel snášela komunistický režim těžce. Opilá se přiřítila na jeviště a nebrala si servítky. Za trest se jí zavřely brány všech divadel. Všechno zlé je ale pro něco dobré a jako odpověď na zákaz se jí začaly hrnout nabídky do televize a k filmu. Po smrti manžela se chtěla vdát za svého blízkého přítele Václava Glazara (†65). Svatbu měli naplánovanou na 7. ledna 2004, ale ona naléhala na termín o čtyři dny dříve. Tušila, že brzy zemře. Stalo se tak 4. ledna.

Mezi nebem a zemí

Heleniny schopnosti byly záhadou. Věštila z čísel, z kávové sedliny i čajových lístků, vykládala karty a četla budoucnost z rukou. Už jako dítě předpověděla bombardování Prahy a vytušila útok na newyorská dvojčata a povodně z roku 2002. Zpěvačku Urbánkovou (80) varovala před autonehodou cestou z divadla, Jiřího Hrzána (†41) vyděsila výkladem čísel a obavami z brzké smrti, Františka Ringo Čecha (76) zradila kvůli tušení z neúspěchu od emigrace.

Proudily k ní davy lidí, všichni chtěli znát svou budoucnost. Její přesné věštby braly dech. Věnovala se snům, astrologii, horoskopům, keltské a čínské historii, frenologii a věštění z hexagramů. Na její slova dal i Zdeněk Troška (67). Při natáčení druhého dílu z triologie Slunce, seno mu počasí nepřálo, ale Helena ho přesvědčila, aby neztrácel naději, a na den přesně mu předpověděla konec deště.

Jedináček

Helena měla jediného syna Jiřího (†43). Ten se vydal v jejích šlépějích a zahrál si už jako roční dítě. Ještě před první hereckou zkušeností prodělal jako tříměsíční kojenec černý kašel. V té době začaly velké problémy s dýcháním, astma a silné alergie. Problémy mu dělaly čerstvé květiny i bydlení v Praze a v Příbrami. Měli spolu velice blízký vztah a Jiří oba rodiče oslovoval křestním jménem. Na první dojem vedle sebe působili spíš jako sourozenci. Ve váze ještě předčil svou matku, která vážila 226 kilogramů, a sám dosáhl na metu tří metráků. Od Popelčina pomocníka po Josefa ze Slunce, seno prošel velkou proměnou. V roce 1996 mu praskl vřed na dvanácterníku a následující dva roky vystřídal přes dvacet nemocnic a sanatorií, kde se mu snažili ulevit. Prodělal několik infarktů a mrtvic, učil se znovu mluvit. Marně. Zemřel 20. února 1999 v Thomayerově nemocnici v Praze.

Seznam rolí, ve kterých excelovala, je dlouhý. Připomeňte si ty nejlepší:

  • Pane, vy jste vdova!
  • Metráček
  • Babička
  • Ecce homo Homolka (Hogo fogo Homolka, Homolka a tobolka)
  • Tři oříšky pro Popelku
  • Trhák
  • Triologie Slunce, seno
  • Vlak dětství a naděje
  • O princezna Jasněnce a létajícím ševci
  • Trhala fialky dynamitem
  • Přítelkyně z domu smutku