Původ

Trpěla na luxus a ve svém podnikání opomíjela obyčejné zákaznice. Ani dnes si spousta žen nemůže výrobky této prémiové značky dovolit. Důvodem je její dětství, které prožila v chudobě. O svém pravém důvodu zarytě mlčela celý život a i ve své knize Umění ženské krásy tvrdila, že její rodina vlastnila vilku na prestižní adrese, pocházela z vyšší společenské vrstvy a měla vlivné rodiče. Ve skutečnosti žila v zapomenuté čtvrti Kazimierz, byla nejstarší z osmi dětí a její otec měl ušmudlaný krámek s petrolejem a nádobím. Byli to velmi chudí a ortodoxní židé. Přísná výchova ale na dívku neplatila. Když jí představili budoucího manžela, kterého pro svou nejstarší dceru vybrali, setkali se s odmítnutím. Ona totiž milovala stejně chudého katolíka. Za trest poslali dceru do Vídně. Právě tam se začal psát příběh nebývalé odvahy. Ve čtyřiadvaceti letech emigrovala za vzdálenými příbuznými k protinožcům do Austrálie, změnila si křestní jméno a podle starého receptu své matky vyrobila pleťový krém.

Polopravdy

Tvrdila, že je směsí alpských bylin, byl to ale jen ovčí tuk. Nevábnou vůni lanolinu přebíjela šťávou z borovice nebo vodní lilie. V roce 1902 zaznamenala první úspěchy a v Melbourne si otevřela menší firmu. Jako první na světě přišla s pleťovou typologií a na krém Valaze se stály fronty.

Ke hvězdám

Postupně dobývala celý svět - Londýn, Paříž, USA. Všude slavila ohromné úspěchy. Její muž se staral o propagaci, malíř Salvador Dalí o design jednotlivých výrobků. V roce 1928 svou firmu prodala za závratných 7,5 milionu dolarů a v době krize ji za pouhý milion koupila zpět. Díky svému jménu ji vytáhla ze dna zpátky na vrchol a v době její smrti se hodnota podniku dotýkala stamilionové hranice (v dolarech). Vše zdědil její syn Roy.

Po třiceti letech se rozpadlo manželství s novinářem Edwardem Titusem, se kterým měla dva syny. Brzy po rozvodu se znovu provdala, tentokrát za o čtvrtstoletí mladšího potomka gruzínského šlechtice Artchillu Gourielli-Tchkoniu. Ten jí inspiroval k výrobě pánské řady.

Paradox

O své rodině nikdy nemluvila, přesto během 2. světové války využila všech kontaktů, aby své rodiče a sourozence zachránila. Podařilo se jí to až na jednu ze sester a jejího manžela, kteří zemřeli v Osvětimi.