#clanek|4365622#

Při jedné z jejich tajných misí byla zatčena slovenskou vojenskou policii, gestapem uvězněna a bestiálním způsobem mučena. Tato krásná a vysoká modrooká blondýnka mohla mít jiný osud, nejenže si zahrála ve filmu, ale dostávala také nabídky vystupovat na módních přehlídkách.

Helena Marusarzówna se narodila 17. ledna 1918 v horské chalupě rodičů Jana a Heleny v Zakopanem. Její rodná chalupa se dochovala dodnes a stále se nalézá na stejném místě. Poloha chalupy přímo vybízela k zimním sportům, ke kterým Helena inklinovala od dětství. Když šla domů ze školy, prošla Helena kolem Lipki, což byl krásně upravený mírný svah, který se před začátkem první světové války stal místem začínajících lyžařů. V roce 1930 se na témže místě konala první lyžařská soutěž pro děti a vítězkou se stala tehdy dvanáctiletá Helena.

#clanek|4365081#

V roce 1935 se zúčastnila další lyžařské soutěže a v roce 1937 se stala prvním polským šampiónem ve slalomu. Další úspěch následoval v roce 1938, kdy vyhrála mezinárodní soutěž v Szczyrku a mimo jiné porazila také německého olympijského vítěze Christla Cranze. V roce 1939 utrpěla tato krásná modrooká blondýnka úraz, když sjížděla z kopce Kasprowy Wierch, utrpěla náraz a nemohla se zúčastnit další lyžařské soutěže v Zakopanem. Brzy se však postavila na lyže a v březnu téhož roku obsadila v lyžařské soutěži druhé místo ve slalomu v německém Feldbergu, jen o pár sekund dříve před Helenou dojel Christl Cranz.

Když Němci napadli Polsko, vstoupila v říjnu 1939 společně se starším bratrem Stanisławem (tehdy již velmi slavným lyžařem) do odboje. Stala se tatranskou spojkou tajné jednotky Zagroda. Přes horskou stezku převedla několik desítek lidí, kterým hrozilo zatčení, doručovala tajnou korespondenci a zajišťovala spojení se základnou Romek v Budapešti. Den co den se vystavovala velkému nebezpečí prozrazení.

#clanek|4362834#

Bratr Stanisław se ji několikrát snažil přimět k tomu, aby zůstala v bezpeční v hlavním městě, ale marně. Helena o tom nechtěla nic slyšet. Osudný se jí stal 25. březen 1940. Byla zajata slovenskou vojenskou policií a předána gestapu. Gestapo ji několik měsíců brutálními způsoby vyslýchalo v Muszyně v Zakopanem – sídle gestapa, dále v Krakově a Tarnówě. Snažili se ji přimět, aby vyzradila tajné informace a spojení na odboj. I přes brutální mučení nic nevyzradila. Gestapo v jejich zavazadlech našlo jisté dokumenty, kvůli kterým ji jako klíčového svědka při vyšetřování nechali naživu. Přes vězeňskou službu předávala rodině tajné zprávy, bála se více o osud své rodiny než o svůj život.

Osud mladé a nadějné lyžařky vyhasl 12. září 1942. V Pogórské Wole u Tarnówa ji Němci zastřelili. V roce 1958 bylo její tělo exhumováno a ostatky pohřbeny na hřbitově v Pęksowy Brzyzek v Zakopanem.

Od roku 1946 se v Zakopanem konají lyžařské soutěže – Memorial Bronisław Czech a Helena Marusarzówna – které získaly mezinárodní věhlas již v roce 1949. V roce 1967 udělila Heleně in memoriam Státní rada Polské lidové republiky válečný kříž Valor za chrabrost a statečnost.

#clanek|4357938#