Heath Ledger patřil mezi oblíbené a často obsazované herce. Z mnoha rolí, ve kterých hrál, exceloval především v jedné. Šlo o šíleného Jokera, kterého ztvárnil ve filmu Temný rytíř.

O roli Ledger velmi stál, obětoval jí všechno a zlí jazykové tvrdí, že právě ona ho přivedla k šílenství. Pojďte se podívat na skutečnosti, které jste možná o spojení Heatha a Jokera nevěděli.

Herec se na roli pečlivě připravoval. Chtěl si schválně narušit mysl a roli zahrát lépe než Jack Nicholson, který byl před ním považován za nejlepšího Jokera všech dob. Aby se dostal mimo sebe, na šest týdnů zůstal zavřený v hotelovém pokoji. Nikdo ho nesměl vyrušovat. Celou dobu cvičil Jokerův šílený smích a upravoval si text tak, aby se mu říkal co nejpřirozeněji.

Schůzky s Jackem Nicholsonem

S Nicholsonem se dokonce několikrát sešel, aby s ním roli probral. Ten ho varoval, že pokud Jokerovi příliš propadne, začne ho po čase strašit a nebude moci ani usnout. Na Ledgerovi bylo ale patrné, že si roli velmi užívá.

Někteří herci neviděli Ledgerův make-up a kostým až do natáčení scény, ve které společnost Wayne Enterprises pořádá party. Když pološílený herec přišel na scénu, všichni se ho lekli. Říká se, že Maggie Gyllenhaal se ho tak bála, že se na něj ani nepodívala, a Michael Caine zapomněl text.

Třešničkou na dortu je fakt, že právě make-up a kostým si Ledger sám navrhoval. Líčil se sám několik hodin v uzavřené místnosti, aby ho nikdo neviděl.

Tajný deník plný hrůzných příběhů

Když se Heath dostával mimo roli, hned sáhl po deníku, který nosil všude s sebou. V něm měl zaznamenány všechny šílené a hrozivé příběhy, které si sám vymýšlel a zapisoval. To na něj fungovalo jako spouštěč šílenství.

Heath zemřel při editaci díla a na jeho počest byl film připraven do kin v rekordním čase. Christopher Nolan tenkrát řekl: „Vidím ho každý den u sebe ve studiu. Studuji jeho tvář, jeho hlas. Hrozně moc mi chybí.“

Ledger byl nalezen mrtvý 22. ledna 2008 ve svém bytě. Vedle sebe měl léky na spaní, pitva prokázala, že se neúmyslně předávkoval. Zda za to opravdu může role Jokera, kvůli které žil několik měsíců schizofrenním životem, zůstane ve hvězdách.

Posmrtně byl tento herec a sexsymbol oceněn několika cenami včetně Oscara za nejlepší vedlejší roli.