Pokud se oba rodiče živí operním zpěvem, dá se předpokládat, kudy se budou ubírat kroky jejich dětí. Otec malé Haničky Hanuš Lašek byl dokonce sólistou Národního divadla, a tak není divu, že svou dceru poslal na konzervatoř. Tam si šikovné dívky všiml hudebník Jaroslav Ježek, který hledal posilu pro Osvobozené divadlo Voskovce a Wericha.

Dvojice herců byla z nadané studentky nadšená a hned jí vymyslela umělecké příjmení. Prý ve spolupráci sbásníkem Vítězslavem Nezvalem, který shodou okolností zrovna seděl v sále.

Dcera skočila z okna

Zprvu se šuškalo o románku mezi mladičkou Vítovou a Voskovcem, ale klepy brzy ustaly, zvláště poté, co se Hana v 19 letech provdala za operetního tenoristu Járu Pospíšila. Manželství ale skončilo už po roce.

Více štěstí měla Vítová ve filmu, kde šla z role do role a za rok stihla i osm filmů. Krátce poté údajně prožila vášnivý vztah s Oldřichem Novým, z něhož prý vzešla dcera Jana. Nový nikdy neřekl, s kým měl své jediné dítě. S manželkou to ale nebylo. Spekulacím nahrál i fakt, že Vítová šla Janě za kmotru a na konci druhé světové války, kdy Nového s manželkou zatkli nacisté, se o dítě několik měsíců starala. Tehdy už ale byla čtyři roky vdaná za filmového kritika, publicistu a donchuána Bedřicha Rádla, snímž měla dceru Bedřišku.

Po válce začala její filmová kariéra upadat, navíc se přidaly i partnerské problémy. Rozvod s nevěrným Rádlem následoval vroce 1953, ale kvůli tísnivé bytové situaci musela zůstat s ním i jeho novou milenkou. Nejhůře situaci nesla dcera Bedřiška, která nakonec vroce 1959 spáchala sebevraždu skokem z okna.

Nehoda a ochrnutí

Koncem 50. let se v Hanině životě objevil R. A. Dvorský. Bývalý slavný zpěvák a herec, který to v komunistickém režimu také neměl lehké. Vroce 1950 se neúspěšně pokusil emigrovat a odseděl si tři a půl roku ve vězení. S Vítovou nicméně utvořili umělecké duo a později už jako manželé objížděli různé venkovské estrády, kde si je publikum ještě velmi dobře pamatovalo z dřívějších dob. Když v roce 1966 Dvorský zemřel, Vítová se uzavřela sama do sebe a přestala komunikovat se světem. V roce 1970 její stav ještě zhoršila autonehoda, při níž ochrnula na jednu nohu. Zemřela opuštěná ve svém pražském bytě.

(tom)