Od začátku

První písemná zmínka o Halloweenu pochází až z roku 1745, ale jeho počátky sahají mnohem hloub do historie. Den oslav se nemění a připadá vždy na poslední říjnový den. Původně neměl nic společného s nám dobře známými svátky na počátku listopadu, ale lidé tak vítali konec žní a příchod zimy a temnějšího období. Aby si přilepšili na dobu, kdy pole zasype sníh, ve strašidelných maskách, které měly připomínat duše zemřelých, obcházeli sousední stavení a za krátké básničky dostávali dobroty.

Symboly

Halloween je neodmyslitelně spjatý s dýněmi. Do vydlabaného vnitřku se postaví čajová svíčka a ta vyřezaným obličejem, který by měl mít co nejděsivější grimasu, prosvítá ven a odhání zlé duchy. Než se ale do popředí dostala právě dýně, na kterou původní obyvatele přivedli imigranti, používaly se přerostlé bulvy tuřínů.

Čarodějnice - o Halloweenu se uctívaly, protože se věřilo, že v tento den mají mnohem větší moc

Masky a kostýmy - lidé doufali, že převlekem zmatou zlé duchy a vyhnou se jejich běsnění

Černé kočky - nikdo si nechtěl rozházet vztahy s nejvěrnějším mazlíčkem zlých čarodějnic

Co se děje?

Průvody jsou nedílnou součástí halloweenských oslav a vrcholem bývá soutěžní klání o nejoriginálnější masku. I když to byla původně zábava výhradně pro děti, dnes oblékají kostýmy všichni bez rozdílu. Nejslavnější je pochod New Yorkem The Village Halloween Parade.

Bez strašidelných historek nahánějících hrůzu by to nešlo. Příběhy s čarodějnicemi, prokletím, hřbitovy a vrzajícími dveřmi jsou nezapomenutelné. Vychází deníky zasvěcené oslavám a v televizi běží speciální pořady. Čarodějnické díly Simpsonových jsou velmi oblíbené i u nás.

Trick-or-treating by se dalo volně přeložit jako "dejte mi koledu, nebo vám něco provedu". Děti v kostýmech obchází sousedy a nedostanou-li něco na zub, pomstí se drobnou lumpárnou.

Děti a dospělí

Už dávno není Halloween jen oslavou pro děti. I dospělí se jednou za rok rádi převléknou. V USA jsou tematické večírky velmi oblíbené. Královnou masek je modelka Heidi Klum a libuje si v jak sólo kostýmech, tak i těch párových. Uvidíme, jestli se její zajíček Tom Kaulitz, za kterého se nedávno provdala, nechá přemluvit. Pro inspiraci nahlédněte do bohaté galerie.