Dětství v člověku zanechá nesmazatelné stopy po zbytek života. Macaulay Culkin, o kterém jsme psali před týdnem, by mohl vyprávět. Lehké dospívání ale neměla ani Glynis.

Vyrůstala v Durbanu v Jihoafrické republice, kde se narodila 25. října 1955. Měla holandské předky, takže její příjmení znělo van der Rietová. Vždy velmi lpěla na rodičích a jako jedináček si užívala jejich maximální pozornosti.#

Rozvrat rodiny

Když jí bylo pět let, pohádka skončila. Rodiče se rozvedli a matka se s dcerou přestěhovala do Johannesburgu, kde si brzy našla nového partnera. „Vždy jsem byla velmi citlivá až přecitlivělá a rozvod rodičů jsem nesla opravdu těžce. Také mi trvalo dlouho, než jsem si zvykla na náhradního tatínka," vzpomínala herečka.

A právě tehdy se upnula k novému snu. V roce 1961 viděla v kině dětský film Past na rodiče, který ji tak okouzlil, že zatoužila po kariéře herečky. Zprvu ale sama nevěřila, že by se přání mohlo stát skutečností. Byla extrémně stydlivá, měla problém navázat kamarádství a s cizími lidmi se odmítala bavit.

Ledy se pohnuly až na střední škole, kde se díky podpoře profesorů a spolužáků odvážila zapsat do dramatického kroužku a s velkým sebezapřením poprvé stanula na jevišti. Potlesk se jí natolik zalíbil, že se rozhodla přeměnit dětský sen v realitu. „Začala jsem chodit na rétoriku a propadla jsem hrám Williama Shakespeara. Když mi bylo patnáct, během 14 dnů jsem přečetla celé jeho dílo," prozradila Glynis.

Nakonec v ní uzrál odvážný plán. Po střední škole chtěla vyrazit do Londýna studovat herectví. Když získala svolení rodičů, zdálo se, že jí nemůže nic stát v cestě. Bohužel tomu tak nebylo.

Rok na dně

Její matka nečekaně zemřela. Glynis opět zažívala, jaké to je, když jí jeden z rodičů náhle zmizí ze života. Tentokrát definitivně. Na odjezd do Anglie neměla ani pomyšlení. Trvalo rok, než se dostala z nejhoršího. Do Evropy se vydala až v 18 letech a začala navštěvovat prestižní Mountview Theatre School. Přestože jí nevlastní otec posílal peníze, chtěla se postavit na vlastní nohy a brzy se naskytla příležitost. Začala dostávat nabídky na reklamní focení. Úzkostlivě se ale vyhýbala příliš odhaleným snímkům, na to stále neměla kuráž.

Na škole se také potkala s Paulem Anthonym Barberem, který ji záhy požádal o ruku. Glynis nikdy neuměla říkat „ne", a potvrdilo se to i tentokrát. Vztahem si nebyla jistá, přesto nápadníka nedokázala odmítnout. Svatba se konala v roce 1976, ale už po roce se začalo ukazovat, že soužití nemá budoucnost. Po třech letech skončilo rozvodem.

Glynis mezitím dostudovala a začala dostávat první divadelní a televizní role. Její pohlednou tvář si diváci rychle oblíbili. V roce 1982 si zahrála v historickém seriálu Jane, který měl značný úspěch, takže se plánovaly další díly. A kvůli nim málem přišla o životní příležitost.

Noční můra

Konkurzu na roli seržantky Harriet Makepeaceové se sice zúčastnila, ale tam oznámila, že si není jistá, jestli chce hrát v kriminálce. „Dlouho se mi nikdo neozval, takže jsem to považovala za uzavřenou kapitolu a podepsala smlouvu na další řadu seriálu Jane," líčila Glynis.

Tvůrci seriálu Dempsey a Makepeaceová se na ni přesto rozhodli počkat, z čehož neměl radost její kolega Michael Brandon. Americký herec chtěl naopak točit co nejdříve a z odkladu byl dost rozladěný. „I to byl jeden z důvodů, proč naše první setkání neproběhlo zrovna ideálně," pravila Glynis na adresu o deset let staršího Michaela.

„Působil nepříjemně a namyšleně. Kromě toho byl strašně hlučný. Vypadal přesně tak, jak jsem si v nejhorších snech představovala Američana," líčila Glynis. Když pak přišla domů, málem se rozplakala a tehdejšímu příteli, herci Stevenu Paceymu, řekla, že její nový kolega je ztělesněná noční můra.

Netušila, že Michael už tehdy trénoval svou roli a ve skutečnosti je to velmi milý chlapík. Glynis to zjistila až postupem času a filmaři si mnuli ruce. Milostné jiskření mezi herci bylo patrné i na plátně, což diváky velmi bavilo.

Dámskou část obecenstva uchvátil i Glynisin účes. Tehdy supermoderní sestřih vymyslel slavný kadeřník hvězd Vidal Sassoon. Každá druhá žena pak chtěla sestřih à la Makepeaceová. Glynis byla tak populární, že nemohla vyjít na ulici, aby se kolem ní okamžitě neshlukl dav fanoušků.

Vztah Glynis a Michaela byl dlouho jako soužití ohně s ledem. Po skončení seriálu se dokonce rozešli, nakonec však zjistili, že bez sebe nemohou být. V roce 1989 se vzali a odstěhovali se do Ameriky, kde se jim o tři roky později narodil syn Alexander Max. „Michael a já jsme vždycky měli vztah nahoru a dolů, vášnivý a výbušný. Rozhodně jsme se spolu nikdy nenudili. A to je možná ten důvod, proč jsme stále spolu," usmála se herečka.

Ty jsi blázen!

V polovině 90. let se s rodinou vrátila do Anglie, kde se nadále věnovala herectví a také vydala několik knih a DVD o zdravém životním stylu. O biosuroviny a jógu se začala zajímat už v 80. letech. „Všichni si mysleli, že jsem blázen. Jenže mně to dávalo smysl. Říkala jsem si, že je hloupé dostávat do těla chemické látky, které tam nejsou potřebné. V té době to ale bylo moc pokrokové myšlení. Vyznávala jsem ho jen já a princ Charles," řekla Glynis.

Dnes se jí neposmívá nikdo. Naopak. Navzdory svému věku je módní ikonou, udivuje energií i zevnějškem, na němž nemá zásluhu žádný plastický chirurg. „Podobné zákroky nezavrhuji. Když má někdo potřebu je vyhledávat, ať to dělá, ale já jsem na tohle trochu zbabělec," dodala Glynis, která od zakřiknuté holčičky urazila skutečně velmi dlouhou cestu.

Co ještě nevíte

* Seriál Dempsey a Makepeaceová se vysílal ve více než 80 zemích světa.

* Glynis má už dlouho osobní nutriční poradkyni.

* Vynechává snídani a jí jen dvě velká jídla denně, aby si upravila metabolismus. Nejí celozrnné pečivo, které podle ní způsobuje zánět ve střevech. Přestala také během dne popíjet vodu. Napije se jen tehdy, když má žízeň.

* V roce 2009 naskočila do britského seriálu EastEnders, který se vysílá od roku 1985. Po dvou letech ale odešla s tím, že je to příliš velká herecká řehole.