Co si neuděláš sám

V roce 1948 se chudému páru narodilo třetí dítě. Matka dávala Gérardovi jasně najevo, že nebyl vítaným přírůstkem do rodiny a je na obtíž. Co na tom, že poté porodila ještě čtyřikrát. Otec propadl alkoholu a rodina si podávala ruku s bídou. Absenci lásky a výčitky nemohl zmatený chlapec už dál vydržet a v pouhých osmi letech odešel z domova. Aby se na ulici uživil, čas od času se uchýlil k menšímu lupu nebo přepadení. O pět let později už byl v rodném městě známý jako malý a hbitý kriminálník. Za kouskem anonymity odešel do Paříže, kde narazil na svého dávného přítele. Ten ho přivedl k divadlu. Bez vzdělání, znalosti etiky a souvislostí se Gérard dokázal během pár týdnů ve třídě hereckých nadějí prosadit a začalo se blýskat na lepší zítřky.

Divadlo, film a americký sen

Ztvárnil stovky rolí na divadelních prknech i před kamerou. Do každé z nich vnesl něco neurvalého ze sebe, co nedokázali jeho konkurenti napodobit. Za Poslední metro a Cyrana z Bergeracu získal nejvyšší francouzské ocenění César. Svět filmu ale dobyl až v roce 1991 s filmem Zelená karta, který se svým žánrem, tématem i zápletkou podobal konkurenčnímu snímku Pretty Woman. Gérard byl oceněn Zlatým globem a oficiálně přijat do herecké síně slávy. Byl prvním francouzským hercem, který si omotal americké diváky i kritiky kolem prstu. V boji o sošky filmové akademie porazil největší hvězdy té doby - Johnnyho Deppa, Richarda Gera nebo Macaulayho Culkina. Celý Hollywood se třepal strachy, získá-li neotesaný hromotluk i ocenění nejvyšší. Producenti filmu Tanec s vlky vzali osud do vlastních rukou a rozjeli nelítostnou kampaň, ve které zavzpomínali na Gérardovo dětství a vytvořili mu umělou pověst kriminálníka a sexuálního devianta. Americký sen se tak rozplynul.

Svět se rozdělil na dvě poloviny, jedni ho zatracují, druzí ho milují o to víc.

Mucholapka na ženy

I přes všechny skandály byl Gérard lamačem ženských srdcí. Z manželství s osm let starší Élisabeth Guignot má dvě děti - Guillauma a Julie. Obě děti se vydaly ve šlépějích svých rodičů, ale syn prokládá natáčení drogovými dýchánky, výtržnostmi a ozbrojenými výsadky. Ani druhé manželství s Carole Bouquet nebylo šťastné. Největší oporou je dodnes Gérardovi nemanželská dcera Roxana, kterou počal s Karine Sillou.

Je označován jako ´nejpřitažlivější ošklivý muž´. V mladí by mohl charakter vyvážet, jeho stále pobavený výraz a usměvavé oči podlamovaly kolena ženám po celém světě. S přibývajícím věkem mu prořídly vlasy, přibyly vrásky, ale jiskra v oku zůstala.

Na vině neúspěchů v osobním životě bude nešťastné dětství a neskrývaná láska k jídlu a milovanému vínu, za které by se herec rval do krve. A nestydí se to přiznat: "Vzdal bych se kvůli jídlu snad všeho na světě, ale herectví bych své neuvážené všežravosti nikdy neobětoval." Mezi roky 2004 a 2014 si přesto dal od hraní pauzu, protože ho zkrátka omrzelo a nenaplňovalo. Odešel v době největší slávy, aby se pak s velkou pompou vrátil ve hře Milostné dopisy.

Mezitím zahořel láskou k motocyklům a výrazně přibral a začal se nápadně podobat jedné ze svých nejslavnějších postav, nenasytnému Obelixovi. Před pár lety se ze strachu z vysokých daní, které by ho obraly o tři čtvrtiny výdělků, sebral a požádal o ruské občanství. I když vyměnil Francii za chladné Rusko, vodce na chuť nepřišel a zůstal věrný vínu.