„Táta obdivoval profese, kterým říkal normální, společensky ceněná povolání. Představoval si mě jako lékařku nebo učitelku. Takže jsem ho asi moc nepotěšila. Ale nikdy mi nic nevyčítal,“ zavzpomínala Geraldine na nedostižného klasika žánru grotesky Charlieho Chaplina.

„Ačkoli je pro miliony lidí symbolem humoru, v soukromí byl poměrně vážný člověk. A pruďas,“ dodává. „Nás děti často řezal, třásly jsme se, co ho zase naštve. Jednou to byly špatné známky ve škole, jindy jsme podle něj byli nevychovaní. Kdykoli za námi přišla matka s tím, že s námi chce otec mluvit, znamenalo to automaticky výprask.“

Složité role

Pokud herečka mluví o rodině, musíme si představit velmi početnou „smečku“. Narodila se jako první z osmi dětí, které Charliemu dala jeho čtvrtá žena Oona O´Neill.

V Geraldině životě bylo šťastné seznámení se španělským režisérem Carlosem Saurou, který byl mnoho let jejím životním partnerem, a je otcem syna Shanea. V jeho filmech vytvořila zajímavé, a složité postavy, třeba v komedii Peppermint frappé, nebo dramatu Doupě, či filmu Anna a vlcim kde musela být její postava po vůli úchylným bratrům.

V 60-tých a 70-tých letech se Geraldine prezentovala i ve filmech jiných evropských a amerických režisérů. Další zajímavý počin dala dohromady s režisérem Alanem Rudolphem. Pod jeho vedením se předvedla v titulní úloze Emily, minulostí poznamenanou ženu, která se po dvanácti letech vrací z vězení do města, kde žije její bývalý manžel - Anthony Perkins se svou novou ženou. Film se jmenoval Pamatuj si mé jméno.

Dále vystupuje ve výrazných epizodních úlohách: ztvárnění vlastní babičky v životopisném dramatu Chaplin, v režii R. Attenborougha. Za tento skvělý výkon byla v roce 1992 nominována na Zlatý glóbus. Ovšem její největší rolí (které si prý velice váží) v poslední době, je opravdová, velice lidská ochránkyně chudých v životopisném příběhu o matce Tereze - Ve jménu ubohých.

Kubánský kameraman Patricio Castillo je od osmdesátých let jejím novým partnerem a má s ním dceru Oonu, kterou pojmenovala po své milované matce.