Rok a půl v nemocnici

Budoucí agent Jejího Veličenstva se narodil 5. září 1939 ve městě Goulburn na jihovýchodě Austrálie. Otec George pracoval jako dělník na železnici, matka prodávala v místním obchodě.

George byl stejně jako sestra Barbara pohybově velmi nadaný. Zatímco dívka se věnovala tanci, George každou chvilku trávil na lyžích nebo na lekcích karate. Nakonec získal černý pás, což se mu později velmi hodilo.

Jeho sportovní kariéra ale brzy visela na vlásku. Jeden z jeho příbuzných potřeboval nová játra a on byl ideálním dárcem. Přestože zákrok nebyl zdaleka takovou rutinou jako dnes, George souhlasil. Daň byla ale krutá. Další rok a půl strávil v nemocnici, než se zcela zotavil. Když mu bylo 15 let, rodina se přestěhovala do nedalekého města Queanbeyan, kde si otec otevřel obchod. George opustil střední školu a začal si vydělávat jako automechanik, posléze auta i prodával.

Když narukoval do armády, působil jako instruktor bojových umění a stal se členem speciálních jednotek. Není divu, že mu po návratu do civilu přišla práce prodavače aut nudná. V roce 1963 zamířil do Londýna, ale opět skončil u ojetin a doufal v zázrak. A ten skutečně přišel.

Zlomený nos

Všiml si ho lovec talentů a přesvědčil ho, aby zkusil štěstí jako model. Hned v příštím roce se stal nejžádanějším a nejvíce vydělávajícím člověkem v branži. Na výsluní se držel další čtyři roky. Ten největší dárek si ale pro něj osud stále schovával.

Koncem 60. let řešil producent Albert Broccoli vážný problém. Sean Connery už nechtěl pokračovat coby James Bond, takže nutně sháněl náhradu. Lazenbyho znal z reklamy, dokonce si vzpomněl, že se s ním v roce 1966 osobně setkal u holiče. Přestože mu mnozí říkali, že člověk, který nemá žádné herecké zkušenosti, je přinejmenším krokem do neznáma, nedal si říct a pozval George na konkurz.

Favoritů na roli agenta 007 byla celá řada, ale nikdo neměl takové sebevědomí jako George. Před konkurzem navštívil stejného holiče a krejčího jako Sean Connery, dokonce si koupil drahé hodinky, které nosil James Bond, a se suverénním výrazem napochodoval do studia. Když při kamerové zkoušce jedním úderem zlomil nos zkušenému kaskadérovi, bylo rozhodnuto. „Prostě vypadal dobře, měl skvělou chůzi a mužnost z něj jen tryskala," řekl Broccoli. Až o 16 let později přiznal, ale Lazenby byl jeho největším životním omylem.

Ty jsi blázen!

Natáčení bylo utrpením pro obě strany. „Cokoli jsem navrhl, tak odmítli," stěžoval si Lazenby na přehlížení ze strany filmařů. Ti ho zase označovali za samolibého frajírka, který nedbá jejich pokynů. George si navíc při bojové scéně zlomil ruku, což jeho frustraci ještě znásobilo.

Když před premiérou překvapivě oznámil, že s natáčením Bonda končí, většina lidí si oddychla. Měl totiž podepsanou smlouvu na dalších sedm filmů. „Bond je příliš brutální, v dnešním květinovém světě nemá místo," řekl George v narážce na sílící hnutí hippies.

Vrátil se do Austrálie, nechal si narůst dlouhé vousy a vlasy a začal holdovat marihuaně a LSD. Po Bondovi dostal nabídku na dalších 18 různých filmů, všechny ale odmítl s tím, že jde jen o komerční odpad. „Lidé mi říkali, že jsem blázen, ale tehdy jsem to tak cítil," snažil se vysvětlit názorový veletoč. Možná čekal, že dostane další pohádkovou nabídku, jenže přízeň osudu už vyčerpal.

Přišel o syna i ženu

V roce 1973 se oženil s dvacetiletou Chrissie Townsendovou, dědičkou amerického mediálního impéria, a narodil se jim syn Zachary a dcera Melanie. Krátce poté George zase otočil a prosil filmaře, jestli by se nemohl k roli Bonda vrátit. Jenže tu už pevně třímal Roger Moore. „Měl jsem ženu a dvě malé děti a práci skoro žádnou," líčil George. Nakonec se vydal do Hongkongu, kde měl natáčet filmy s Brucem Lee. S akční ikonou se velmi rychle spřátelil, jenže Lee v roce 1973 nečekaně zemřel. Říká se, že George s ním měl jít osudného dne na večeři a doladit poslední detaily.

Nakonec se vrátil k modelingu, začal závodit v autech a na motorkách. A také zjistil, že osud může i brát. Když bylo jeho synovi 11 let, lékaři mu našli nádor na mozku. Dalších osm let s rakovinou bojoval, ale nakonec zemřel. O čtyři roky později přišel George také o manželku. Chrissy se s ním rozvedla.

Brzy si však našel náhradu. Začal chodit se slavnou tenistkou Pam Shriverovou (*1962) a v roce 2002 se s ní oženil. O dva roky později se jim narodil syn George a po 15 měsících přibyla ještě dvojčata Samuel a Kaitlin.

Péče o tři malé děti ve věku, kdy jiní už odpočívají v důchodu, Georgeovi příliš nesvědčila. Manželka ho začala obviňovat z domácího násilí a alkoholismu. George dokonce přiznal, že za den zvládne vypít dvě lahve vodky. Nakonec se s ním Pam v roce 2008 rozvedla.

Dodnes má „nepovedený Bond" spoustu fanoušků, ale spíš se před nimi skrývá v některé ze svých rezidencí, které má v Austrálii, v Kalifornii a na Havaji. „Stále čekám, že ještě dostanu jednu perfektní roli, která by mou reputaci napravila," říká. Bude to ale těžké, protože naposledy stál před kamerou v roce 2003. V jeho případě však nelze osud podceňovat.

Co ještě nevíte

* Koncem 60. let měl románek s Barbrou Streisand.

* Je nejmladším hercem, který v oficiální sérii ztvárnil Jamese Bonda.

* Přestože mnozí očekávali, že bondovka V tajné službě Jejího Veličenstva bude propadák, nebylo to tak. Stala se třetím nejvýdělečnějším filmem roku. Před ní se umístil jen western Butch Cassidy a Sundance Kid a drama Koně se také střílejí. Za sebou naopak nechala hity jako Bezstarostná jízda nebo Hello, Dolly!

* Dcera Melanie patří mezi známé realitní makléřky. Byt si u ní kupovala třeba dcera Billa Clintona Chelsea s manželem.