Získal různé prestižní ceny (včetně Oscara) a právě počtvrté vplouvá s Piráty z Karibiku do kin coby všivák Barbarossa. „Už nejsem hlavní padouch jako v jedničce, ale spíš diplomat… Role manipulátora, jehož nikdy neopustí starý zvyk zrazovat ostatní, mi vyhovuje,“ glosoval vývoj své role.

Užít si úspěch

Zákeřný pirát, který vstal z mrtvých, je ve snímku Piráti z Karibiku – Na vlnách podivna nucen kvůli pátrání po pramenu mládí uzavřít příměří se svým dávným rivalem Jackem Sparrowem (Johnny Depp).

A stejně jako v předešlých dílech série jde o dokonalou směsici humoru, zábavy, skvělé výpravy, nečekaných zvratů a výtečných hereckých výkonů.

Toto své angažmá okomentoval následovně: „Pokud si máte dávat francouzský polibek s Kate Winsletovou a dostat za to zaplaceno, řeknete bez velkého přemýšlení: ,Tohle beru!‘“

S chutí si zahrál rovněž komika s neuspořádaným osobním životem v biografii Život a dílo Petera Sellerse. Zatím poslední skutečnou postavu mistrně odehrál ve snímku Králova řeč, kde coby terapeut Lionel Logue učí mluvit koktavého vévodu z Yorku, který se nedobrovolně stane britským králem Jiřím VI. (Colin Firth).

Z pojmu herecký koncert se stalo klišé, ale pro partnerství Firtha a Rushe výstižnější charakteristiku nevymyslíte.

Svatební cesta po jevištích

Snad každým svým filmem překvapí. Ať jde o komedii Rockerky, kde zdatně držel krok se Susan Sarandonovou a Goldií Hawnovou, milostné drama Candy, v němž jste mu věřili, že je bohémský výrobce heroinu, nebo komiksovou parodii Mystery Man (šílený superzločinec).

Pokud ho práce zaujme, nehledí na velikost role: jako Lev Trockij se mihl ve Fridě, na miniroli kývl bratrům Coenům (Nesnesitelná krutost) či Stevenu Spielbergovi (Mnichov).

Asi nepřekvapí, že svatební cestu s kolegyní Jane Menelausovou strávili na divadelním turné, konkrétně s představením Jak je důležité míti Filipa. Dceři Anjelice je 19, synu Jamesovi 16 let.

„Jsem vděčný své ženě, že doma dokázala vytvořit vynikající atmosféru, ve které jsme děti vychovávali, jak nejnormálněji to šlo,“ říká charizmatický Australan.