Při pohledu na půvabnou Gabrielu se není se čemu divit, že se v minulosti živila modelingem. Právě tato zkušenost ji motivovala ke studiu lidského těla a biochemie. Její doménou jsou výživové programy na míru pro lidi, kteří nemají moc času, ale chtějí se o sebe starat.

Z modelky výživovou expertkou

O svém tělu začala přemýšlet už v pubertě. "Jako dospívající jsem byla velmi štíhlá, ale najednou se probudíte a vážíte o čtyři kila víc. Jedla jsem pořád to samé, ale najednou dospíváte a začínáte hodně rychle přibírat. Také proto jsem chtěla vědět, jak to tělo vlastně funguje. Když vám někdo v šestnácti letech řekne, že byste si měla jíst dušenou rybu a fazolky, abyste zhubla, tak se ptáte, jestli nic jiného jíst nesmíte," vzpomínala v pořadu Na kafeečko na období, které je náročné pro každou dívku.

"Modeling je strašidelný svět a příliš v dobrém na něj nevzpomínám. Ano, dostala jsem se díky němu z Pardubic do celého světa, proto si nikde nestěžuji. Chtěla jsem se vrátit do školy a přemýšlela, co studovat. Po zkušenostech z modelingu byla výživová terapie logickou volbou. Fascinovalo mě, jak to v těle funguje, a jestli opravdu musím jíst jen ty fazolky. Školu, naturopatii, jsem si platila díky modelingu a studovala jsem o víkendech. Chtěla jsem mít science degree, protože musíte rozumět tomu, jak chemické reakce v těle fungují," přiblížila, kdy přišly první myšlenky na kariéru výživové odbornice.

Důležitá je rovnováha

Gabriela patří mezi ty, kteří se nehroutí z toho, když občas zhřeší. Má jednoduché pravidlo. "Moje zásada je, že doma máme zdravé potraviny, ale venku jíme nesmysly. Snažím se své děti naučit, že jsou zdravá a dobrá jídla, a potom něco, čemu říkáme odměna – když si dopřáváme," prozradila svůj recept na vyvážené stravování.

"Na snídani musejí mít vždycky bílkoviny, vajíčka. Bílkoviny jsou velmi důležité, protože vyrovnávají hladinu krevního cukru. Jinak dětem skáče nálada nahoru a dolů. Směji se, jak jsem svým dětem vymývala mozek," objasnila, jak funguje stravování v jejich domácnosti.

"Také nejím pouze zdravá jídla – jednou týdně jíme celá rodina pizzu. Ale co tělu bereme, to musíme nějak dodávat. Tmavá čokoláda je například výborná na dlouhověkost, problémem je ale smetana." Mezi její největší neřest patří klasická česká pochoutka. "Mám strašně ráda uzeniny, to se ve mně probouzí Čech. Tajně užírám salám," práskla na sebe.

Diety a alkohol

Další oblíbenou neřestí především českého národa je nadměrná konzumace alkoholu. I na tento problém má Gabriela odpověď.

"Alkohol je alkohol. Je to cukr. Nejhorší je pít alkohol na lačný žaludek. Musíme si užívat života, pijte, co chcete, ale na lačný žaludek vám to vyhodí hladinu krevního cukru. Oříšky, kousek sýra, dva plátky šunky," varovala.

"Sklenička je v pořádku. Dva nebo tři dny v týdnu, kdy byste nemuseli pít, tak by to bylo ideální. Někdo si dá jednu sklenku denně, uklidní se a nebude se stresovat. Já říkám, ať si raději dají tu jednu skleničku, než aby byli stresovaní a měli vysokou hladinu kortizolu. To je mnohem horší," prozradila další ze strašáků.

Recept na dlouhověkost

Se zdravým životním stylem je spojená i dlouhověkost. Právě jedna z knih Gabriely se tomuto tématu věnuje. Jmenuje se Jak déle žít a cítit se skvěle. Samotná Gabriela přiznává, že jen vyvážená strava nestačí. Důležité je zapojit i další aspekty.

„Když uvedete tělo do krátkého kontrolovaného stresu, stává se odolnější. To se stává při půstu, ale také při ledové sprše či horké sauně. Tento krátkodobý stres dělá tělo silnější a odolnější,“ vysvětlila pro Český rozhlas v pořadu Blízká setkání.

„Pro dlouhověkost je to jedna z nejdůležitějších věcí, protože způsobuje zmíněný krátkodobý stres. Choďte do schodů, vystupte z metra o dvě stanice dřív a dojděte pěšky, běžte venčit psa, jezděte na kole. Je důležité se hýbat,“ radí vyhledávaná expertka.

Související články