Moderátorka a zpěvačka GÁBINA KOKTOVÁ - PARTYŠOVÁ (32) s manželem Josefem (53) koupili před dvěma lety dům v Naples na Floridě. Cesta je sice daleká, ale ceny realit byly právě tehdy extrémně nízké, takže šlo o výhodnou koupi. Od té doby Gábina, Pepa a malý Kristian několikrát do roka opouštějí středočeskou vísku Petříkov a tráví několik týdnů či měsíců ve zmíněném americkém městečku. Pro případ, že byste se do těchto končin chystali také, požádali jsme Gábinu o jakýsi manuál, jak se na Floridě neztratit a pěkně si to užít. A pokud se na žádný podobný výlet neplánujete, užijte si alespoň toto povídání o radostech i strastech života české moderátorky na pobřeží Mexického zálivu.

Gábino, před pár dny jste se vrátila z Floridy, a teď už zase pilně pracujete. Pojďme se ale vrátit na začátek léta, kdy jste do Ameriky odlétali, a to za ne zcela poklidných okolností…
Odjezd na náš tříměsíční pobyt skutečně nebyl nikterak šťastně vyhlížející. Byl konec května a ve všech médiích hlásili zprávy o tom, kolik litrů nafty vyteklo do Mexického zálivu a také sopka na Islandu o sobě dávala opět vědět. Takže jsme byli připraveni neodletět v termínu a navíc nás strašili, že toto léto v oblasti Mexického zálivu bude pěkně rušné období, co se hurikánů týče. I přes všechny tyhle hrůzy jsme ale odletěli a vůbec nelitovali. Užili jsme si krásné floridské léto s úžasným klimatem.

Prý tam ale v létě není hlavní sezona?
No ano, v létě na Floridě paradoxně není sezona a spousta lidí má představu, že je tam příšerné vedro. To je ale omyl. Teploty jsou neustále kolem třiceti stupňů a je tam osmdesáti- až devadesátiprocentní vlhkost, takže se teplo snáší v pohodě. Odpoledne skoro pravidelně zabouří a večer je zase azuro. Období hurikánů je od konce srpna do půlky října.

A koupete se raději v bazénu nebo v moři?
Létáme tam hlavně kvůli moři. Pořádně nasolit kůži, to prostě nemá chybu. Dělá nám to moc dobře. Voda má od května do září kolem třiceti stupňů a pokud se na moři nestrhnou nějaké bouře, tak je nádherně čistá. A po příjezdu od moře se jdeme vždycky „odsolit“ do našeho bazénu. Jsou ale dny, kdy bazénové hrátky, hlavně s malým Kristianem, neberou konce. Cítí se tam bezpečněji než v moři. Má potápěcí brýle a vydrží několik vteřin pod vodou. Je to takový malý „podvodník“.

Máte oblíbenou pláž?
Pobřeží Naples je vlastně jedna nekonečná bílá pláž, tak si můžeme vybrat, kam se nám zrovna chce jet. Nejraději jezdíme na Vanderbilt Beach vzdálenou od nás pět minut autem. A to hlavně kvůli malému, protože je tam vždycky spousta dětí, se kterými si může hrát. A pak je tady ten nejromantičtější plážový bar u Hotelu Ritz Carlton, kde se dá dobře napít a najíst, když se nám pobyt u moře protáhne. Navíc se tam často po pláži promenádují želvy. K večeru jezdíme nejraději na koupání na Venetian Beach, kde většinou zůstaneme až do setmění a obdivujeme západ slunce.

Četla jsem, že v Naples probíhají trhy. Nakupujete tam?
Pokud vím, tak tam probíhají trhy s citrusy a zemědělskými produkty, ale nikdy jsem tam nebyla. Běžné potraviny domů do lednice nakupujeme v místním obchoďáku Publix nebo ve Whole Foods. Tam pořídíme vše, co doma potřebujeme.

Které místní jídlo vám nejvíc chutná?
Určitě to je steak a žebra.

Co byste si naopak v americké restauraci nikdy neobjednala?
Dvojitého či trojitého hamburgera, zkrátka ty jejich megaporce.

Říkala jste mi jednou, že vám na zahradě rostou pomeranče…
Vážně. Loni v listopadu jsme sklízeli první úrodu. A letos nám pěkně dozrály banány. Manžel loni v létě zasadil malý banánovník a už měl krásné plody. Také máme zasazený ananas.

Vaříte tam doma „po česku“? Jak to jde z amerických surovin?
Vaříme doma docela často, většinou jednoduchá a rychlá jídla, jako jsou těstoviny, rizota, různé saláty. Z českých jídel dělám Kristiankovi polévku a několikrát jsem udělala třeba i řízky s bramborovým salátem. Všechny suroviny na česká jídla se tam dají sehnat, takže pro kuchařinky žádný problém. Ale když máme chuť na svíčkovou nebo na moravské vrabce, tak si skočíme do české restaurace OLD Europe ke kamarádovi Zdeňkovi a jeho ženě Irence. Tam točí i plzničku, takže nám vlastně nic nechybí… Ačkoli něco přeci… Ty romantické české kopečky a malebná krajina. Naples a okolí je totiž čistá placka. Taky mi chybí moje oblíbená thajská masérka Den a její šikovné ručičky. No a taky každý týden čerstvé Story!