Freddie Mercury je sice označován za britského zpěváka, ale jeho kořeny jsou úplně jinde. Narodil se 5. 9. 1946 na Zanzibaru Indickým rodičům Bomi a Jer Bulsarovým a jeho rodné jméno je Farrokh. V devíti letech byl poslán do Bombaje, kde začal navštěvovat internátní školu, na níž se mu dostávalo klasické britské výchovy. Byla to pro něj léta smutná, protože mu velmi chyběla jeho maminka, se kterou měl velmi silný vztah, avšak léta zásadní. Ve škole začal hrát na klavír, což pozitivně ovlivnilo jeho další cestu v hudebním světě. Dokonce tehdy založil svou první kapelu The Hectics, kde hrál právě na klavír. Právě tady získal svou přezdívku Freddie, která se moc líbila i jeho rodičům a tak mu tak říkali i doma. Jméno Farrokh upadlo v naprosté zapomění.

V roce 1963 z neznámých důvodů z internátní školy odešel a vrátil se k rodičům, po revoluci v Zanzibaru v roce 1965 se celá rodina přestěhovala do Británie, což byl pro Freddieho naprostý zlom. Ve škole se mu sice nevedlo, ale o to více ho přitahovalo umění. Horko těžko odmaturoval a přihlásil se na uměleckou školu Ealling College of Art. Tam se mu kupodivu vedlo a to i navzdory tomu, že všude bujela éra hippies, nespoutaného sexu, drog a dalších nástrah mládí. Období na škole bylo pro Freddieho důležité a přínosné nejen z pohledu vědomostí, ale hlavně známostí. Ve škole se seznámil s Timem Staffelem, který ho seznámil s Brianem Mayem a Rogerem Taylorem, kteří hráli v kapele The Smile. Po nějaké době se k The Smile přidal i Freddie a o něco později Tim odešel, ale Brian a Roger s Freddiem zůstali. Tak byl položen základ Queen. Hledali posledního člena a roku 1968 se ke skupině přidal baskytarista John Deacon. Ačkoli jejich debutové album Queen nezaznamenalo extrémní úspěch, pro začínající kapelu to byl skvělý start. Umístili se na 24. místě.

Druhé album se umístilo již na 5. místě a další album bylo dokonce druhé. Přesně 21. 11. vyšlo další album A Night at the Opera, kde byla i píseň Bohemian Rhapsody, kterou složil sám Freddie a ta se vyšplhala na 1. místo britské hitparády a neslezla odsud dlouhých devět týdnů. Píseň je zajímavá nejen sborovým zpěvem, kde zpívá naráz 180 hlasů, ale i doprovodem kytary, který zní poněkud orchestrálně.

Po Bohemian Rhapsody přišlo Freddieho temné období. Lakoval si nehty na černo, nosil saténové oblečení, nechal si narůst knírek a dál působil velmi extravagantně. Jeho extravagance nebraly konce, naprosto fantastická byla show v červenci 1985, kdy dvacetiminutový koncert kapely Queen přenášelo 12 družic pro 1,6 miliardy diváků u televize. Spolu s Queen vystoupili i Paul McCartney, Eric Clapton, David Bowie, Madonna, U2, The Who, Sting a další slavné osobnosti tehdejší hudební scény. Roku 1985 vydal Freddie i sólové album a roku 1987 singl se španělskou operní divou Monserrat Caballé Barcelona, kde hrál Pražský symfonický orchestr a v roce 1988 i stejnojmenné album duetů, kde se mísil rock a opera.

Krátce po vydání tohoto alba se začalo spekulovat o Freddieho zdravotním stavu. Byl unaven nejen fyzicky, ale i psychicky. V únoru 1991 ještě natočil album Innuendo, které bylo samozřejmě na prvním místě. Dne 23. 11. 1991 oficiálně oznámil, že má AIDS a druhý den zemřel na komplikace spojené se zápalem plic ve svém domě v Kensingtonu. Mimochodem téhož dne zemřel i bubeník kapely Kiss. Toho dne vyšel znovu singl Bohemian Rhapsody, okamžitě se dostal na první příčku a výtěžek byl věnován na výzkum léčby AIDS. Dne 27. 11. 1991 se konal pohřeb pro nejbližší přátele a 20. 4. 1992 proběhl vzpomínkový ceremoniál k uctění jeho památky, který sledovala více než miliarda lidí u televize. Podle všeho byl Freddie zpopelněn a rozptýlen u Ženevského jezera v Montereux. Oficiální zdroje ale mlčí. O tom, kde je Freddieho popel, ví pouze Mary Austin, Freddieho nejlepší kamarádka a životní láska (ačkoli byl gay). U jezera byla později vztyčena třímetrová socha, kterou vytvořila Češka Irena Sedlecká.

V roce 1995 vyšlo poslední studiové album čtveřice Made in Heaven s několika hlasovými záznamy natočenými před jeho smrtí a předělávkami některých již dříve vydaných skladeb. V nepůvodní sestavě pak Queen se zpěvákem Paulem Rodgersem vyrazili na turné v roce 2005, ovšem už bez Freddieho a bez Johna Deacona.