Obrat

František Peterka ztvárnil desítky rolí. Jsou sošnou a postavu vysokou 186 centimetrů zúročil v roli Krakonoše, tělo vzpěrače zocelené drilem ukázal ve filmu Přežil jsem svou smrt a jako trenér juda ve snímku Jáchyme, hoď ho do stroje. K herectví ale přišel jako slepý k houslím. Od dětství toužil stát se učitelem tělocviku a tajně doufal, že jednou bude členem olympijského týmu. Na popud učitele, který v něm objevil talent a skvělého recitátora, Františka starší sestra přihlásila na Státní konzervatoř. Když mu nabídli první angažmá ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, bylo rozhodnuto.

Oběť

Jednou z jeho nejslavnějších rolí byl Krakonoš. Jako strážce hor a kolega vychytralého Trautenberka v podání Ilji Prachaře (†81). Většina herců byla ale spojená s divadlem a natáčení probíhalo až večer. Každý den tak Peterka musel dojíždět z Liberce a přežívat na pečivu a plátku studené sekané. Dlouho se ale nemohl smířit s dýmkou. Jako nekuřák trpěl.

Trápení

Od roku 2001 se Peterka potýkal s velkými zdravotními problémy. Při své ranní procházce ho srazilo auto a rozdrtilo mu nohy. V nemocnici strávil tři roky a podstoupil na tři desítky operací. Propadal depresím a toužil po smrti. Velkou měrou k uzdravení přispěla ale jeho celoživotní láska k pohybu.

V roce 2013 dostal infarkt a musel bojovat s rakovinou jazyka. Jeho život vyhasl 24. listopadu 2016. O smutnění svých kolegů ale nestál a krátce před svým odchodem prohlásil jednu ze svých nejslavnějších hlášek: "Nebudem se pouštět do žádnejch větších akcí."