Kvůli pihám a nazrzlé kštici ani dnes není se svou vizáží spokojená: „Nesnáším své pihy, ale co s nimi můžu dělat?“ Vrstevníci se jí kvůli vzhledu pošklebovali.

Po mnoha letech přesto zaujala Karla Lagerfelda: když přemýšlel o modelkách pro kalendář Pirelli na téma Mytologie, jako nejvýznamnější řeckou bohyni Héru si vybral právě Julianne. Výsledek posuďte sami na fotografii. Decentní akty si vyzkoušela už pro časopis W a pro reklamu na kabelky.

Pravda o mých svatbách

Narodila se jako Julia Smithová, byla nejstarší ze tří dětí vojenského soudce a sociální pracovnice. Když se šla po vysoké škole zaregistrovat do herecké agentury, zjistila, že Smithů je moc, proto si ke křestnímu jménu připojila jméno matky Anne a jako příjmení začala používat prostřední jméno svého otce. Tak se zrodila Julianne Moore.

Přivydělávala si jako servírka, hrála divadlo, v seriálu As the World Turns měla dvojroli ženy traumatizované z toho, že jí zemřeli už čtyři partneři, i její zlé nevlastní sestry: „Ať si o seriálech říká kdo chce co chce, já se tam opravdu hodně naučila.“

Vstup mezi hereckou elitu pro ni znamenala minirole v thrilleru Ruka na kolébce, partnerství s Harrisonem Fordem v Uprchlíkovi a Anthonym Hopkinsem v romantickém dramatu Přežila jsem Picassa.

Zatímco její kariéra se vyvíjela dobře, soukromý život se nacházel v troskách. Píše se o jejím třetím manželství.

Jenomže když na něj přišla řeč v rozhovoru, divila se. „Nějaký Sundar Chakravarthy tvrdil, že byl v letech 1983 až 1985 můj manžel. V životě jsem o něm neslyšela,“ říká herečka.

Provdala se v roce 1986 za seriálového herce Johna Goulda Rubina, ale brzy si přestali rozumět. Během táhnoucího se rozvodu se šla představit režiséru Bartu Freundlichovi, jenž chystal natáčení svého debutu Otisky prstů. Vybila si na něm vztek, když mu vynadala, proč chce, aby „hrála v jeho blbým filmu“.

Mladý režisér se nenechal odradit a obsadil ji. „Litovala jsem, že jsem ztropila takovou scénu, tak jsem ho po týdnu pozvala na večeři. Nemohla jsem uvěřit, že jsem po něm vyjela, vždyť je o devět let mladší!“

Mezi rekordmankami

Dnes spolu vychovávají 13letého Caleba a devítiletou Liv Helen. „Uvažovala jsem, že bych si vzala volno, když se narodil Caleb, ale byla jsem na vrcholu kariéry, konečně jsem cítila, že mě všichni uznávají.“

Po nominaci na Oscara za postavu pornoherečky v Hříšném boogie zabodovala i ve filmu Big Lebowski bratří Coenů, takže se chtěla udržet na vlně zájmu. Vyznamenáním pro ni bylo, když jí zavolal Ridley Scott, že si ji vybral pro Hannibala, pokračování Mlčení jehňátek.

V přesvědčení, jak je úžasné žít v moderní době, Julii utvrdilo angažmá ve dvou dramatech odehrávajících se v 50. letech minulého století: díky filmům Daleko od sebe a Hodiny se stala jednou z nemnoha rekordmanek, které byly nominovány na Oscara dvakrát během jednoho roku (2003). Sošku však nezískala.

Podívejte sa trailer filmu Děcka jsou v pohodě, kde hraje lesbickou matku:

Zdroj: Youtube

O čem komedie Děcka jsou v pohodě vůbec je? Julianne Moore spolu s Annette Beningovou hrají lesby, jejichž dvě děti se rozhodnou najít biologického otce. Tušili byste takové téma u romantické komedie? Pro Julianne to nebyla ovšem jen další role do sbírky - za práva homosexuálů se angažuje dlouho...