Sláva (1980)

Film, nominovaný na šest Oscarů, nahlíží za zdi newyorské konzervatoře. Sleduje jeden ročních talentovaných zpěváků, herců a tanečníků, kteří sní o úspěchu v showbusinessu. Režisérovi Alanu Parkerovi (ano - tomu, co dva roky poté režíroval experimentální Pink Floyd: The Wall) se podařilo spojit osvědčený model hudebně-taneční romance s neméně osvědčeným modelem "muzikálu ze střední".

Film se dočkal nejen úspěšného pokračování v podobě stejnojmenného seriálu, ale v loňském roce také čerstvé předělávky pod názvem Fame - cesta za slávou. V době, kdy skutečná cesta za slávou vede spíše přes skandály v bulváru než cestou tvrdé dřiny v baletních cvičkách, jde rozhodně o záslužný počin.

KAFE.cz zjistilo

Narozdíl od filmových hrdinů jejich představitele žádná velká sláva nečekala. Po natáčení se rozprchli do všech světových stran. Největší úspěch zaznamenala Irene Cara, která čtyři roky později získala Oscara coby interpretka písně Flashdance ze stejnojmenného filmu. Zato pro jejího filmového kolegu Eddieo Bartha se dalším vrcholem kariéry stalo až dabování několika zvířátek ve filmu Babe: prasátko ve městě.

Xanadu (1980)

Kolečkové brusle, další z nepostradatelných fenoménů osmdesátých let, ožívá v diskotékovém aranžmá ve filmu Xanadu. Olivia Newton-John si v něm zahrála oživlou múzu z plakátu, do níž se zamiluje nadaný malíř Sonny (Michael Beck). Ve filmu se objevila také muzikálová legenda Gene Kelly, herec, zpěvák a tanečník známý například díky proslulému Zpívání v dešti. Tím nejdůležitějším v Xanadu je ale stejnojmenný palác hudby a zábavy, v němž na kolečkových bruslích krouží v rytmu diska Olivia Newton-John.

KAFE.cz zjistilo

Pro Genea Kellyho, kterému v době natáčení bylo téměř sedmdesát, se Xanadu stalo posledním celovečerním filmem - od té doby se objevil už jen v několika televizních seriálech. Michael Beck oslovil i české divačky v osmdesátých letech ve filmu Nerovný zápas.

Pink Floyd: The Wall (1982)

Do výčtu romantických diskotékových a tanečních limonád tenhle kultovní snímek vlastně nepatří. Jedná se totiž o ryze experimentální umělecký počin, inspirovaný údajně povídkou Jeana-Paula Sartra Zeď, zkoumající pocity lidí odsouzených k smrti. Film, kombinující hrané i animované scény, sleduje životní dráhu hlavního hrdiny jménem Pink, který se celý svůj život tak či onak vypořádává s neosobní státní mocí, jež se snaží ovládat ho a manipulovat s ním.

KAFE.cz zjistilo

Hudebníka Bob Geldof, který si ve filmu zahrál hlavní roli, filmové plátno nezlákalo - i v následujících letech pokračoval v rockové kariéře.