Flashdance (1983)

Dnes již klasický příběh o svářečce Alex, která si přivydělává jako tanečnice v baru a sní o studiu na klasické konzervatoři, se odehrává v průmyslovém Pittsburghu. Mnoho tanečních scén se odehrává za velmi sporého osvětlení - ne proto, že jejich dějištěm je noční bar, nýbrž proto, že za tehdy osmnáctiletou Jennifer Beals je tančila dublérka. Jennifer si zato může připsat na vrub jiný autorský počin: právě ona totiž "vynalezla" mikinu s tak velkým výstřihem, že jí neustále padala z jednoho nebo druhého ramena - ikonický kus oblečení, který je vidět na plakátu k filmu a který hrál ústřední roli ve slavné scéně svlékání podprsenky během společenské konverzace. Mikina se jí prý srazila v pračce tak, že ji nemohla přetáhnout přes hlavu, a proto výstřih jednoduše obstřihla nůžkami.

KAFE.cz zjistilo:

Sláva Jennifer Beals, tak jako u většiny hvězd tanečních filmů 80. let, byla poněkud krátkodechá. V současnosti nicméně hraje hlavní roli v čerstvě premiérovaném kriminálním seriálu Ride-Along, kde jí připadla role první chicagské policejní ředitelky.

Božská těla (1984)

Pikantní název filmu nemá nic společného s erotikou: jeho hlavním hrdinou je totiž aerobic - sport, který k osmdesátým letům patří stejně neodmyslitelně jako disco nebo céčka. Čelenky ve vlasech, dresy, pletené návleky... Vzpomínáte? Tvůrci této kanadské podívané, kterou dobová kritika popisovala jako "nejdelší videoklip na světě", se inspirovali úspěchem filmu Flashdance. Hlavní představitelka Cynthia Dale prý dokonce byla vybrána proto, že se podobala protagonistce Flashdance Jennifer Beals. Hrdinkami jsou tři dívky, které si otevřou tělocvičnu aerobiku, a jedna z nich (Cynthia Dale) vyhraje konkurz na ranní televizní rozcvičky. Vrcholem filmu je aerobický maratón mezi dvěma konkurenčními týmy. A samozřejmě nechybí velká láska a šťastný konec.

KAFE.cz zjistilo:

Pro Cynthii Dale, která Božská těla natočila v třiadvaceti letech, se tento film bohužel stal vrcholem kariéry. Od té doby už ji čekaly jen vedlejší role v druhořadých seriálech.

Footloose (1984)

Podobě jako ve slavné Horečce sobotní noci (1972) s Johnem Travoltou, i zde je hudba a tanec předmětem generační revolty. Revoltujícím teenagerem je v tomto případě mladík Ren (Kevin Bacon), který se s rodiči přestěhuje do bigotního maloměsta, kde byla na popud místního reverenda úplně zakázána moderní hudba a tanec (ano, přesně jako v Půlnočním království z pohádky Pyšná princezna). Ren ovšem nejenže přes zákaz holduje obojímu, on si navíc začne románek přímo s reverendovou dcerou (tu si zahrála Lori Singer, ovšem o roli se ucházela také tehdy ještě nepříliš známá Madonna). Mimochodem, Footlose je prvním filmem, v němž na sebe upozornila Sarah Jessica Parker v roli její kamarádky Rusty.

KAFE.cz zjistilo:

Kupodivu, Kevin Bacon dokázal z Footloose vykřesat začátek budoucí hvězdné kariéry. Zahrál si v úspěšných a oceňovaných filmech jako Apollo 13, JFK nebo Tajemná řeka.

(pokračování)