Snímek Lidice patří k nejočekávanějším titulům letošního filmového roku. Po vzoru zahraničních kolegů už tvůrci promítli sestříhanou „hrubou verzi“ divákům. „Snažím se z reakcí vyčíst, jak která scéna na lidi funguje, je to pro mě důležité,“ vysvětlil režisér Petr Nikolaev (na snímku v kšiltovce).

Podívejte se na trailer

Zdroj: Youtube

Nakonec ale poslední klapka na konci září loňského roku nebyla definitivní. Díky podpoře sponzorů se ještě 18. ledna natočilo obsazování administrativní budovy na Kladně – další scéna, jež dodává filmu na působivosti a autenticitě.

Tři příběhy

Tragédii vypálených Lidic zná celý svět. Diváci ji však uvidí z jiného pohledu: první líčí drama otce, jenž neúmyslně zabije syna, jde do vězení a tím si paradoxně zachrání život.

Druhý motiv je dopis, který se stal záminkou vypálení vesnice, ačkoli šlo o lež maskující nevěru, a třetí osou scénáře Zdeňka Mahlera se stává dilema, zda přežít i za ztrátu lidské cti a důstojnosti. „Určitě chci, aby si lidé prožili silný příběh, který je osloví. Ne dějepisnou lekci,“ zdůrazňoval už na začátku natáčení Petr Nikolaev.

Teď ještě zbývá dokončit hudební stránku filmu a snažit se vše zvládnout tak, aby se Lidice včas dostaly na letošní festival v Cannes. Premiéra u nás je naplánovaná na 9. června, v předvečer 69. výročí lidické tragédie.

Jak natáčení vypadalo loni v létě a která obec ve filmu představuje vypálené Lidice? Podívejte se na rozhovor s režisérem Petrem Nikolaevem.

Zdroj: Youtube