Boj

Doba, kdy měly operní pěvkyně výrazné tvary a korpulentní postavu, jsou pryč. Urbanová zažila ledovou sprchu, kdy ji při rutinní zkoušce naznačili, že svým zjevem kazí dobrý dojem z vystoupení. "Hlas skvělý, nádhera. Chce to ale zapracovat na zevnějšku." Větu, která změnila její pohled na přístup k jídlu, má v hlavě dodnes.

Měla před sebou těžký úkol. Váhový přebytek, kterého se chtěla zbavit, atakoval osmdesátikilogramovou hranici. Po letech snah a hledání správného stravovacího režimu se jí podařilo dostat se na vysněnou váhu a na prahu padesátky vypadala jako nový člověk. Skvělou figuru si díky správně nastavenému plánu drží dodnes.

Řešení svého problému našla Urbanová v dělené stravě. Nepřehání to se solí ani tuky a výrazně omezila maso. A jednou ročně si dopřává očistnou kúru. Hubnout už sice nepotřebuje, ale nepolevuje a kromě červeného vína a vánočního cukroví nezařazuje nic navíc. Peče jen ze špaldové mouky, semínek a přírodních sladidel.

Péče

Zpěváci musí o hlas dobře pečovat, Urbanová není výjimkou. Nekouří, nepije tvrdý alkohol, vyhýbá se klimatizaci, každý zdravotní problém řeší bylinnými čaji a prostor dává čínské medicíně.

Ke hvězdám

Narodila se do obyčejné rodiny a žila ve Slaném. Otec byl výpravčí a matka vyhybkářka. I Urbanová si první práci našla u drah. Pěvecký debut zažila v roce 1987 v Plzni. O tři roky později přišla nabídka rovnou z Národního divadla, kde je členkou dodnes. Koncertovala v newyorské opeře, ve slavné Covent Garden v Londýně a milánské La Scale. Zájem je o ni po celém světě, ona ale odmítla nabídky koncertu v Sydney a Kambodži. Cesta tam je příliš dlouhá a strach z letadel překonává nerada.

Oběť

Ve světě opery patří mezi největší hvězdy. Kariéře musela obětovat část svého života. V devětapadesáti letech nemá stálého partnera a vzdala se myšlenky na založení rodiny. Děti do svého nabitého diáře a mezi zkoušky a vystoupení vtěsnat nedokázala. Operní diva s rockovou duší ale nesmutní a dál vyhlíží zajímavé role. Jejím snem je Amneris ve Verdiho Aidě.