Eurovizi 2022 letos za Českou republiku odjela reprezentovat dcera Dominika Haška, Dominika Hašková, se svou kapelou We are Domi. Ačkoliv mladá hvězda dělala vše, aby se dostala na první příčky v hodnocení u poroty, nakonec skončila na 22. místě.

Vítězem se stala ukrajinská skupina Kalush Orchestra, která patřila od začátku k největším favoritům soutěže a tento titul nakonec obhájila a od porotců získala největší počet bodů.

Původně měli Ukrajinci vybranou jinou delegátku, raperku a účastnici reality show Alinu Pašovou. Ta ale udělala zásadní chybu a tím si definitivně zavřela brány do Eurovize.

Třetí vítězství Ukrajiny

Devětadvacetiletá Alina Pašová musela ze soutěže odstoupit poté, co se ukázalo, že navštívila okupovaný Krym. Informace vyvolala vlnu pobouření a místo ní dostali šanci vystoupit Kalush Orchestra.

Folk-rapová skupina ze západu přitom nepřinesla své zemi zdaleka první úspěch ve světové soutěži. Ukrajina vyhrála Eurovizi celkem třikrát.

Poprvé v roce 2004, kdy si výhru odnesla zpěvačka Ruslana s písní Wild Dances. V roce 2016 vyhrála zpěvačka Džamala se skladbou 1944, která pojednávala o krymských Tatarech, kteří byli deportováni sovětským režimem za druhé světové války. Píseň tehdy svou tematikou vzbudila kontroverzní reakce.

Abbu a Celine Dion nikdo nepřekonal

Historicky první ročník Eurovize se konal v květnu roku 1956. Za nejslavnějšího vítěze v historii je ovšem dodnes považována švédská skupina ABBA, která v roce 1974 představila veřejnosti svůj hit Waterloo a rozjela díky tomu světovou kariéru.

Mezi další věhlasné tváře ECS rozhodně patří Céline Dion, reprezentantka Švýcarska z roku 1988. Dion tehdy nahadila Lenku Filipovou, která v komunistickém režimu nedostala povolení vycestovat.

Česká republika se Eurovize poprvé zúčastnila až v roce 2007 s kapelou Kabát a nedočkala se příliš velikého úspěchu. S jediným bodem od Estonska se Kabáti umístili na posledním místě. Doposud nejlepšího výsledku dosáhl Mikolas Josef se šestou příčkou z roku 2018.

Největší úspěch měl na Eurovizi zatím Mikolas Josef

Související články