Málokterá hvězdná herečka by se před kamerou dobrovolně ujala role nejošklivější ženy světa. Emma Thompson udělala víc než to - ona sama si tu roli totiž vymyslela a napsala scénář, v němž ze své šeredné hrdinky udělala hlavní postavu. Dotyčný film se jmenoval Kouzelná chůva Nanny McPhee a měl premiéru před pěti lety. Emma Thompson se v něm objevila (mimo jiné) s dvěma bradavicemi velkými jako šťavnaté rozinky, srostlým obočím, nosem ve tvaru brambory a obrovským zubem, přečuhujícím přes spodní ret. Její hrdinka je, jak název napovídá, chůva obdařená zázračnými schopnostmi, s jejichž pomocí postaví do latě anglickou rodinku se sedmi dětmi. Nyní přichází do kin pokračování s názvem Kouzelná chůva a Velký třesk. Emma Thompson v něm bude opět zachraňovat soudržnost jedné početné britské rodiny, tentokrát na farmě během druhé světové války.

Emma Thompson, dcera Gaia a syn z Afriky

Rodina je pro Emmu Thompson důležitá nejen na plátně, ale také ve skutečnosti. "Rodina je pro mě středem všeho," říká. "Ale rodina pro mě znamená především blízkost s druhými lidmi, ne pouhé pokrevní příbuzenství." Její vlastní rodina, se kterou žije v domku na londýnském předměstí, je skutečně široká: bydlí se svou matkou, herečkou Phyllidou Law, s manželem Gregem, dcerou Gaiou a Emminou sestrou. Před časem do jejich rodinného kruhu přibyl také třiadvacetiletý Afričan Tindy, který má za sebou tragickou minulost dětského vojáka, přinuceného účastnit se se zbraní v ruce občanské války ve Rwandě. Jeho otec zemřel na AIDS a matka zahynula během rwandské genocidy. Emma Thompson a její muž ho před sedmi lety neformálně adoptovali. "Ze začátku ho pronásledovaly strašné noční můry a trpěl depresemi," vzpomíná Emma Thompson na začátky jejich nelehkého soužití. Dnes už má Tindy ovšem svůj vlastní byt v centru Londýna a studuje postgraduál na univerzitě.

Dnes desetiletá dcera Gaia se Emmě narodila pozdě - až ve čtyřiceti - jako vymodlené dítě ze zkumavky. "Je zázrak, že vůbec přišla na svět," konstatuje Emma Thompson, která na porod dodnes vzpomíná jako na jeden ze svých nejkrásnějších zážitků: "Doteď, když se mi něco nedaří, se k tomu dni ve vzpomínkách vracím. Dokážu se přenést do okamžiku, když se Gaia narodila, a čerpat z něho sílu." Na další děti bylo už pozdě, ale i to dnes Emma Thompson dokáže vnímat jako pozitivum: "Bylo mi to líto, ale možná, že kdybych mohla mít víc dětí, přišla bych o tu výjimečnou zkušenost, kterou mi poskytla adopce Tindyho. V mém životě pro něj bylo místo a kdybych měla hodně dětí, asi už bych ten prostor nenašla."

Netradiční rodina

Emma Thompson vždy měla slabost pro charismatické kolegy z herecké branže: na vysoké škole prožila románek s Hughem Lauriem (nyní známým coby hvězda seriálu Dr. House). Později se provdala za shakespearovského herce Kennetha Branagha. Nyní je jejím manželem o sedm let mladší herec Greg Wise, s nímž začala žít v době, kdy Gaie byly čtyři roky. Emma Thompson přiznává, že rozdělení úloh v jejich rodině je poněkud netradiční: "Já jsem hlavní živitelka rodiny, ale v manželství, jako je naše, člověk pořád musí vyjednávat o tom, kdo má jakou roli. Pořád se musíme učit vzájemnému respektu, musíme vycházet vstříc potřebám a tužbám těch druhých."

KAFE.cz doporučuje:

Láska nebeská
Rozum a cit

Přejeme příjemné chvíle s Emmou Thompson.