Slavný comeback

Po řadě komerčních filmů a soundtracků z nich se Presley cítil vyčerpaný. Nejenže se do mnoha písniček musel nutit a byly zcela mimo jeho žánr i naturel. Ale soundtracky si nevedly ani komerčně. V žebříčcích se motaly kolem 40. místa a album z filmu Speedway dokonce spadlo až na 82. místo.

  • Novým impulsem pro něho nejspíše bylo 1. února 1968 narození dcery Lisy Marie. Dnes ji známe spíše jako bývalou manželku Michaela Jacksona, i když tam šlo nejspíše o komerční tah.

Protože rostla popularita televize, v níž se Presley neobjevil od vystoupení v Sinatrově pořadu v roce 1960, domluvil se se společností NBC vánoční speciál, který posléze dostal název ’68 Comeback Special. Protože skutečně šlo o skvělý comeback. Elvis sám se svými přáteli vystoupil naživo a zahráli a zazpívali pár známých i několik nových písní. Pořad měl rating 42 %.

Mimochodem, koncepce pořadu vyšla od Presleyho, ačkoliv jej domluvil plukovník Parker – ten si však představoval hodinové pásmo vánočních písniček. Z televizního pořadu vyšel jak soundtrack, tak posléze záznam na videodisku. Písnička If I Can Dream vyšla i jako singl a ten se hned umístil na 12. místě. Sám Presley, když zhlédl záznam vysílání, prohlásil, že jde o nejlepší věc, kterou kdy udělal, a že už nebude zpívat písničky, kterým nevěří.

Hned začátkem roku 1969 vydává Presley své slavné album From Elvis in Memphis a vypravuje se na řadu živých vystoupení. Jedním z nich je i koncert v Las Vegas, ze kterého má Presley strach. Jeho první vystoupení zde skončilo fiaskem, jak jsme již psali. Tehdy publikum totiž sestávalo ze starších posluchačů, a těm moderní hudba nic moc neříkala. Tentokrát má úspěch takový, že podepisuje smlouvu na pět let na dva koncerty každý rok.

  • Zvláštní je, že jedna ze showgirl, Cassandra Peterson, vzpomíná na setkání s Presleym a tvrdí, že byl proti užívání drog a dokonce jí vynadal, že kouří marihuanu.

Poslední celovečerák a setkání s Nixonem

V roce 1969 natáčí Presley svůj poslední hraný celovečerní film – Change of Habit, kde hraje doktora v ghettu, který se zamiluje do své asistentky, aniž tuší, že je řádovou sestrou. Presley zde dokázal, že pořád ještě umí hrát i charakterní typy. Pozdější dokumentární film ze srpna 1970 Elvis: That’s the Wy It is je pak jen záznamem několika živých Presleyho vystoupení a pohledy do zákulisí. V roce 1972 pak vzniká podobný dokumentární film Elvis on Tour, který vyhraje Zlatý globus.

Presleymu několikrát vyhrožovali, že ho zabijí. I to byl jeden z důvodů, proč se Presley sešel s FBI a posléze se samotným prezidentem Nixonem a mj. ocenil jeho boj proti drogám a práci úřadu proti narkotikům. Vyslovil se i proti tehdejším pokusům Beatles s drogami, s nimiž se několik let předtím Presley setkal při čtyřhodinovém přátelském rozhovoru a od nichž převzal i některé písničky.

V roce 1971 vydává Elvis další tři alba, vystupuje v Madison Square Garden a také má aférku s Joyce Bova, která otěhotní, ale jde na potrat. Seznámili se v Bílém domě, ale jde jen o jednu z několika Presleyových aférek (o níž Bova samozřejmě napsala knihu; historikové jinak napočítali deset Presleyho milenek). Tato aférka je však záminkou k rozvodu, ke kterému došlo 23. února 1972, kdy Priscilla Presley odhalila zase svůj již delší dobu trvající vztah s Mikem Stonem, Presleyho učitelem karate. Presley pak chvíli žije s Lindou Thompson.

  • Vrcholem jeho kariéry v tomto období pak je koncert z Havaje. Aloha from Hawaii se stal prvním celosvětově přes družice vysílaným koncertem a živě ho sledovala 1,5 miliarda lidí. Dvojalbum z tohoto koncertu se hned dostalo na první příčku hitparády, když jen v USA jej koupilo kolem 5 milionů lidí.

Elvis Presley: Pád a smrt

Rozchod s Priscillou však Preslyeho psychicky poznamenal. Byl posedlý myšlenkou, že Stone se ho pokouší zabít (na jednom koncertu byl Elvis napaden dvěma fanoušky) a v roce 1973 se dvakrát předávkoval barbituráty, jednou byl dokonce tři dny v komatu. Přitom podle jeho lékaře bral Elvis Demerol jako lék.

Na koncert na univerzitě v Marylandu prý dorazil v takovém stavu, že z limuzíny vypadl, padl na kolena a na jevišti pak mikrofon používal jako stojan a držadlo. Hodně času trávil Presley doma, bez pohybu. Samozřejmě koncertoval, avšak údajně se těžko smiřoval s faktem, že i většina jeho fanoušků už je středního i vyššího věku. On sám pak působil už spíše jako pozlátkový popový zpěvák.

Od prosince 1973 do dubna 1975 nahrál Presley jen 18 písní, což stačilo na dvě alba. Za živou nahrávku z Memphisu pak dostal třetí a poslední cenu Grammy. Pokus o návrat do Hollywoodu se rovněž nezdařil. Posléze společnost RCA zařídila nahrávací studio přímo v Presleyho domě a vzniklo tak ještě šest alb, z nichž tři se dostaly na vrchol žebříčků (Promised Land, From Elvis Presley Boulevard, Memphis, Tennessee a Moody Blue).

Koncem roku 1976 Dave Marsh chystá Presleymu novou řadu písní, podle jeho pozdějších slov „jako by to mělo být ne na rok, ale na pěkně dlouho“. Avšak v roce 1977 se Presley již nevzdaloval ze své postele v hotelu, na koncerty nejezdil, podle slov bratrance trpěl i paranoiou.

Presleyho posledním singlem je Way Down (Cesta dolů), který vyšel 6. června, a jeho posledním koncertem ten v Indianapolis v Market Square Arena, 26. června. Dne 16. srpna měl odletět z Memphisu na další koncertní turné, ale jeho nová přítelkyně, Ginger Alden, ho našla odpoledne v koupelně bez známek života.

  • Nutno dodat, že výpovědi se poněkud rozcházejí, protože podle jiné našel Elvise jeho bodyguard v ložnici.

Zemřel král skutečně?

Smrt byla doktorem konstatována v 15:30. Podle pitevní zprávy trpěl Presley očním zákalem, vysokým krevním tlakem, zničenými játry a zvětšeným tlustým střevem. Pohřeb se konal 18. srpna v Gracelandu a rozloučit se s králem přišlo kolem 80 tisíc lidí. Došlo i k tragédii, kdy auto narazilo do davu fanoušků a zabilo dvě ženy.

Graceland byl v roce 1982 otevřen fanouškům a posmrtně vyšlo ještě šest singlů. V posledním pokračování našeho seriálu si povíme o argumentech těch, kteří tvrdí, že Elvis žije, i o zajímavé a tajuplné postavě zpěváka Oriona.

Elvis Presley na KAFE.cz

Elvis Presley 2: Návrat z vojny a filmové propadáky

Legenda Elvis Presley: Od narození po vojnu