Kouzlo, kterým si Drew Barrymore podmaňuje své fanoušky (a to zejména fanoušky rodu ženského), tkví v tom, že ani na okamžik nepůsobí jako hollywoodská hvězda. Během dvou tří minut ji můžeme pokládat za svou nejlepší kámošku, se kterou jsme se hihňaly v poslední lavici. Právě tohle kouzlo z ní také udělalo jednu z královen žánru romantických komedií. Znovu a znovu v nich hrála dívky, které na začátku působí tak trochu jako potrhlé ošklivé káčátko, ale každého si získají na svou stranu svou slunnou povahou a především odzbrojujícím úsměvem.

Nyní chce ale Drew Barrymore ze své úspěšné škatulky nadobro vyklouznout. Už před dvěma lety oznámila svým agentům, že by ráda odstartovala novou kapitolu své filmové kariéry: "Je mi už přes třicet a chci si vyzkoušet všechno, co jsem dosud nezkusila. Chci režírovat, chci hrát dramatické role. Až dosud jsem dělala producentku a hrála ve spoustě optimistických milostných příběhů, a tím jsem strávila deset let svého života. Ale teď chci zkusit něco, co ještě neumím. Chci se cítit stejně vyděšená, jako když jsem zakládala svou produkční společnost."

První výsledek její nové tvůrčí dráhy je už na světě: do kin právě přichází její režijní prvotina Vyfič!. Hlavní hrdinka, sedmnáctiletá středoškolačka, se touží stát závodnicí na kolečkových bruslích, zatímco její matka by ji raději viděla coby adeptku lokálních soutěží Miss. "Závody na kolečkových bruslích mě fascinují, protože se jich může účastnit kdokoli. Nezáleží na tom, jestli vážíte sto kilo, jestli vám je dvanáct let nebo jste čtyřicetiletá mamina. Holky, které se tomu věnují, to dělají ve svém volném čase, nejde o žádné peníze. Není v tom žádný snobismus, žádné elitářství," vysvětluje Drew Barrymore.

Sedmiletá alkoholička

Kdo zná historky z jejího dětství, jen stěží uvěří, že si dodnes, do svých čtyřiatřiceti let, dokázala uchovat ten neodolatelný úsměv, naivitu a vřelost. Ve světě, či spíše polosvětě hollywoodských herců se ocitla ještě před narozením, jakožto příslušnice rodiny, ve které se kromě talentu dědí i sklon k alkoholismu. Moje jméno mi v hereckých začátcích neotevřelo jediné dveře,“ vzpomíná. „Naše rodina měla v Hollywoodu tu nejhorší pověst.“ Přesto debutovala před kamerou už v jedenácti měsících. Jako sedmiletá zazářila ve filmu E.T. mimozemšťan a stala se z ní živitelka celé rozhárané rodiny. Žila v neustálých obavách, co s nimi busde, pokud nedostane další. roli. Není divu, že v devíti začala kouřit a pít, v deseti přidala marihuanu, ve dvanácti šňupání kokainu. A krátce před patnáctými narozeninami se pokusila o sebevraždu.

Narozdíl od mnoha jiných bývalých dětských hvězd ovšem projevila neobyčejnou dávku zdravého rozumu, silné vůle a pudu sebezáchovy. Podařilo se jí vyškrábat se ze šikmé plochy drogových závislostí a začít nový život. První, co udělala, bylo, že se v šestnácti letech nechala zplnoletnit, aby už rodičům nemusela odevzdávat své výdělky. "Oni nebyli tak špatní. Jenom nikdy nechtěli mít děti," konstatuje dnes s nadhledem. Zpočátku pracovala jako servírka v bistru, postupně pak znovu začala dostávat filmové role.

Nejraději vzpomíná na film Věčný příběh, variaci na pohádku o Popelce. Podobně jako v našich Třech oříškách pro Popelku se hrdinka filmu obejde bez kouzelné kmotřičky víly a sama se postará o své štěstí: "Okouzlilo mě, jak ve scénáři převrátili tu pohádku naruby. Skoro mi vhrknou slzy do očí pokaždé, když o tom mluvím, protože poselství toho filmu, totiž že každý může zachránit sám sebe, změnilo můj život navždycky."

Stíny v ráji

Nejspíš i díky tomu dnes šéfuje prosperující produkční filmové společnosti, která má na kontě tak divácky úspěšné hity, jako byli Charlieho andílci. Jistě, ani tak není v jejím dospělém životě všechno ideální. Obě její manželství se rozpadla po několika měsících, její doposud nejdelší vztah s bubeníkem Fabriziem Morettim zašel na úbytě oboustranné vytíženosti. A také ji navzdory všem úspěchům přepadají občasné záchvaty úzkosti: „Všichni doktoři mi říkají, že je to jenom moje představa,“ stěžuje si. „Ale když se mi svírá krk, točí se mi hlava, nemůžu popadnout dech, je mi vedro a na omdlení a chtěla bych se stáhnout z kůže a mám pocit, že umřu, tak to si všechno jenom namlouvám?“

Ale zdá se, že skutečná Drew Barrymore je silnější, než navenek vypadá: pod naivním úsměvem malé holčičky se skrývá síla a vůle železné lady.