„Celý život jsem čekala a čekala, kdy už budu konečně dospělá, a pořád jsem si připadala jako malá holka," říká Drew Barrymore. Jako malá holka ostatně často připadá i těm, kteří ji obklopují. Prostoduchá malá holka, která si nejspíš neuvědomuje tíhu života a všeho, co s ním souvisí. Jak jinak by se mohla v jednom kuse culit od ucha k uchu? Infantilní naivka, která na předávání Oscarů onehdy dorazila se sedmikráskami ve vlasech a která dodnes nosí v kabelce od Prady fialového plyšového medvídka. Jenže ve skutečnosti Drew Barrymore rozhodně není dětinská husička, která si životem skotačí s pomyslnou sedmikráskou za uchem. Skutečná Drew toho totiž v Hollywoodu dokázala víc, než si většina jejích vrstevnic vůbec dokáže představit.

Ne, nejde jen o to, že se už léta drží na žebříčku deseti nejlépe placených filmových hereček. Drew Barrymore je totiž také nepřehlédnutelná producentka: Už v devatenácti založila produkční společnost Flower Films, jejíž filmy už vydělaly nezanedbatelných 1,2 miliardy dolarů. Drew-producentka má na kontě superúspěšné Charlieho andílky, ale také nezávislé skvosty, jako byl film Donnie Darko.

Jejím nejnovějším producentským i hereckým počinem je romantická komedie Až tak moc tě nežere, předkládající divákům „nepříjemné pravdy" o randění a o mužsko-ženských vztazích vůbec. Kromě Drew si ve filmu zahrálo hned několik hvězd, jako Jennifer Aniston, Jennifer Connelly, Scarlett Johansson či Ben Affleck. „Kolegové ji zbožňují, má mezi nimi tu nejlepší pověst, takže pro ni nebyl problém sehnat všechna ta zvučná jména," konstatuje režisér filmu Ken Kwapis. „Je nesmírně přátelská a vůči kolegům vždycky byla hrozně vstřícná, což v naší branži rozhodně není pravidlem."

Tříletá živitelka rodiny

Jestliže dnes, v jejích třiatřiceti, mnozí pokládají Drew Barrymore za velké dítě, v době jejího dětství tomu bylo přesně naopak: Když jako sedmiletá účinkovala ve Spielbergově E.T. Mimozemšťanovi, který ji proslavil, svým starším kolegům připadala jako „malá dospělá".

Není divu. Její dětství je totiž jedním z nejsmutnějších hollywoodských příběhů. Pocházela z herecké dynastie, ve které se výjimečný talent dědil z generace na generaci stejně jako náklonnost k alkoholu. „Moje jméno mi v hereckých začátcích neotevřelo jediné dveře,“ vzpomíná. „Naše rodina měla v Hollywoodu tu nejhorší pověst.“ Přesto debutovala před kamerou už v jedenácti měsících. V konkursu do reklamy na psí žrádlo uspěla hlavně proto, že se nerozplakala, když ji její psí herecký kolega kousl. Brzy nato se z ní stala živitelka rodiny a už jako předškolačka žila ve stálých obavách z toho, co bude, kdyby ji najednou přestali obsazovat. Není divu, že v devíti začala kouřit a pít, v deseti přidala marihuanu, ve dvanácti šňupání kokainu. A krátce před patnáctými narozeninami se pokusila o sebevraždu.

Právě to jí možná pomohlo postavit se znovu na nohy. Na vlastní nohy. První, co ve svém novém životě udělala, bylo, že se nechala zplnoletnit. Aby svým rodičům (o nichž dnes shovívavě tvrdí, že „nebyli zlí, ale nikdy nechtěli mít děti") nemusela nadále odevzdávat své tvrdě odpracované výdělky.

Jde jenom o humor

Nikdo by se nedivil, kdyby Drew Barrymore skončila jako mnoho jiných dětských hvězdiček v divoké spirále večírků, drog a podivných přátel. Jak je ale dnes zřejmé, její příběh má překvapivý happyend: Stala se z ní nejen úspěšná mladá žena, ale i jeden z hlavních hollywoodských zdrojů pozitivní energie. Nejen v osobním životě, ale i na plátně: Už před lety se totiž záměrně zřekla temných a depresivních filmů a točí téměř výhradně odlehčené romantické komedie, jako Píseň pro nevěstu, 50x a stále poprvé nebo Hudbu složil, slova napsal.

„Víte, jde jenom o humor," říká s přesvědčením. „Neberte život zas tak moc vážně. Neberte módu moc vážně. Neberte filmový průmysl moc vážně. Ani lásku a svoje vztahy nemusíte brát tak zatraceně vážně. Smějte se, smějte se, smějte se. Život je jako střední škola a každý každého zná a každý každého drbe, takže co můžete dělat, než se tomu všemu prostě zasmát?"