Jako z pohádky

Filmy nestojí jen na dobře vybraných hercích, kterým role padnou jako ulité a pozvednou snímek o úroveň výš, ale i o vhodně zvolené lokalitě a krásných interiérech. Dower House si získal srdce mnoha režisérů. Do puntíku totiž splňuje několik požadavků - historie, přirozenost, romantika a klid všude kolem. Skrývá se v nenápadné vesničce Buckinghamshire zhruba čtyřicet mil od Londýna a měl tu čest hostit ta nejslavnější jména v čele s Kate Winslet. Tři akry zahrad bez necitlivého zásahu člověka připomínající spíš udržovanou louku, ovocný sad, čilý potok a chaloupka s doškovou střechou - to je slavný Dower House.

Stále slavnější

Pro natáčení filmů z dob staré Anglie je dům jako stvořený. Mohlo by se zdát, že tak malý a skromný příbytek po pár snímcích omrzí a bude snadno rozpoznatelný, ale jeho mnohá zákoutí skrývají další a další překvapení.

  • Země Nezemě
  • Petr Pan
  • Masáž
  • .. a desítky dalších filmů

Sama Kate Winslet si dům zamilovala během natáčení a vážně kupovala o koupi. Nakonec dala britská herečka přednost zářné kariéře v Hollywoodu. Mimo ní domem prošel i Johnny Depp nebo Dustin Hoffman.

Klička

Wilsonovi, kteří dům aktuálně vlastní, ho kupovali s ohromným nadšením, ale bohužel si zapomněli přečíst všechny dodatky kupní smlouvy a to, že je dům zavázán filmovým studiím, zjsitili až příliš pozdě. Čas od času musí zamknout osobní věci do přistaveného kontejneru a přesunout se do provizorního bytu, kde přečkávají natáčení. Ale přátelství s hollywoodskými hvězdami a tučný pronájem, který činí denně 400 liber za filmování a 2000 liber plynoucích z reklam, za to jistě stojí. Jen sousedi nejsou příliš nadšení. Celé dny je kolem domu rušno a dvůr zaplní rekvizity a desítky kamionů.

I když byly nutné stavební zásahy a drobné rekonstrukce, snažili se být Wilsonovi maximálně šetrní a zachovat většinu vybavení, aby dům neztratil svou pověstnou atmosféru. Podařilo se. Některé kusy nábytku z obývacího pokoje nebo koupelny se ještě dnes datují do roku 1619, kdy byl dům postaven pro Lady May Cheyne.