Článek najdete v magazínu Deník pro ženy - měsíčníku, který každý poslední čtvrtek v měsíci obdrží všichni čtenáři Deníku.

Jaký je Dominik Feri když nevystupuje jako aktivní politik a nevede zrovna diskuzi s mladými lidmi o politice?
Úplně normální student. Rád trávím čas s přáteli, rád si čtu poezii nebo nějaký právní text, miluju moravský a slovenský folklór.

Do politiky jste vstoupil v brzkém věku. Nepřipravujete se o bezstarostné mládí?
Výhody studentského života si samozřejmě neodpírám. Musím ale uznat, že je mnohdy náročné vybalancovat roli politika a studenta. Snažím se toho teď zvládnout hodně zároveň, na druhou stranu ale z nabytých zkušeností mohu v budoucnu těžit.

Co vám působení v politice prozatím přineslo?
Neuvěřitelném množství zkušeností, znalostí a dovedností. A to nejenom oborových, zlepšilo se mi analytické myšlení, nebo vystupování před lidmi. Je ale nutné se ptát i na to, čemu jsem za ty dva roky přispěl. Inicioval jsem například letní festival v Teplicích, veřejnou tančírnu, rozšíření kulturních akcí pro seniory, nové dětské hřiště s pohádkovým lesem či pingpongové stoly ve veřejném prostoru.

Jste v druhém ročníku právnické fakulty a říkáte, že se právu chcete věnovat. Znamená to, že časem půjde vaše politická kariéra stranou?
Na podzim kandiduji v Praze z posledního místa do sněmovny a pak se uvidí. Co se školy týče, právo je skvělý obor a je radost ho studovat na tak výtečné škole jako je Právnická fakulta Univerzity Karlovy. Rád bych se advokacii v budoucnu věnoval.

K vaší popularitě přispěla i vaše nezvyklá image. Co vy a móda?
Nejsem někdo, kdo by přehnaně sledoval trendy. Oblékám se univerzálně, tedy kalhoty, košile, kravata, vesta. S tím člověk může do školy, na jednání, do televize i na procházku.

Zaujal jste rovněž vtipnými komentáři a glosami aktuálního dění, které zveřejňujete na svých sociálních sítích.
Právě díky humoru se může probudit zájem mladých lidí o politiku. Vzpomínám si, že když jsem byl malý, sledoval jsempořad Politické harašení. Už tehdy mě to bavilo.

Když už jsme u těch sociálních sítí – jste pravděpodobně prvním politikem, který naplno využil jejich potenciálu, získal jste přes ně značné množství fanoušků.
Na sociálních sítích dokážete poměrně snadno zburcovat lidi, aby houfně přišli na demonstraci proti vládě, ale obtížnější už to je, když je chcete sezvat na nějakou akci ke kultivované debatě. A to nemluvme o pozvání na akci, kde je potřeba něco dělat. Zaujmout lidi tak, aby „lajkovali“ status, je stokrát snazší, než je zaujmout tím způsobem, aby šli k volbám. Bez ohledu na to, jakou budou volit stranu.

O sociálních sítích jste vydal i knihu.
Byl jsem osloven z Albatrosu, a tak na podzim vyšla kniha Tak jsme lajkovali, která je sborníkem rozhovorů s influencery a také sborníkem mých glos.

V několika rozhovorech jste uvedl, že „politika je sexy“. Dokážu si představit, že je sexy člověk nebo oblečení, co to ale znamená, když se tento přívlastek použije v souvislosti s politikou?
„Sexy“ užívám k popisu toho, že v ideálním případě by politika měla být natolik atraktivní, aby se o ní všichni bez rozdílu věku bavili aspoň pár minut denně. A taky by měla být tak atraktivní, aby se o ni všichni zajímali.

Vzhledem k událostem posledních týdnů politika poutá zájem celkem dost. To je ta atraktivita, o které mluvíte?
Ano. Najednou se o politice baví všichni. Lidé cítí, že je to důležité, že o něco jde. Kdyby se takhle bouřlivě o politice debatovalo neustále, byl bych rád.

Článek najdete v magazínu Deník pro ženy - měsíčníku, který každý poslední čtvrtek v měsíci obdrží všichni čtenáři Deníku.