Nos v hlavní roli

Petra Černocká se věnuje hlavně zpěvu, role Saxany pro ni ale byla klíčová. Dodnes se jí stává, že se vtipálci zastaví s otázkou, kde má koště. Černocká sama nikdy Dívku na koštěti nepovažovala za svůj kariérní vrchol, ale jen jako malý profesní experiment před kamerou. V době natáčení už měla jisté angažmá v Semaforu a zpívala s kapelou Kardinálové. Konkurz na Saxanu jí zajistil velký nos, který se k roli čarodějnice skvěle hodil.

Štěstí v neštěstí

Nemůže ovšem popřít, že v oné době náhlé popularity prožívala euforii. "Sláva mě těšila, koho by ne, když se na vás i cizí lidé usmívají, zpívají si s vámi a na časopisech se skví vaše portréty," uvedla zpěvačka v pozdějším rozhovoru. Krátce po premiéře navíc ke své radosti zjistila, že je těhotná. Šťastné očekávání ale nemělo dobrý konec. I když vše probíhalo bez problémů, syn nepřežil. Narodil se bez vývojových vad a byl zcela zdravý. Za vše mohla nešťastná shoda náhod. Na pražské Štvanici, kde se měl porod odehrát, se zrovna malovalo, a tak se musela prvorodička Černocká přesunout narychlo jinam. Ke vší smůle byl všude frmol a její syn za to zaplatil životem. Dlouhé roky v sobě trauma z mládí dusila a trvalo přes deset let, než našla sílu pro další těhotenství. Tentokrát šlo všechno na jedničku a dcera Bára a dnes i vnučka Coco jí dělají jen samou radost.

Lepší vyhlídky

Kromě Černocké dostala ve filmu příležitost i skupinka mladých výrostků. Největší rvačka byla samozřejmě o roli Honzy, kterou získal Jan Hrušínský. Ani trio třídních grázlíků v podání Jana Krause, Vlastimila Zavřela a Michala Hejného však nezůstalo bez povšimnutí. Zavřel i Kraus se uchytili na domácí scéně a diváky baví dodnes. Hejný se už k dalším rolím bohužel nedostal. Platil za rebela, který se odmítal smířit s normalizací. V roce 1978 vycestoval na devizový příslib do Itálie a už tam zůstal. Nakonec překonal Atlantik a USA ho přivítaly s otevřenou náručí. Pachuť neúspěchu okusil velice brzy, když se nedokázal udržet na herecké škole, natož se jako začínající herec prosadit. Dveře Hollywoodu se mu nadobro uzavřely. Svůj život neukočíroval a při homosexuálním styku se nakazil virem HIV, kterému v pouhých 41 letech podlehl.