Tanec jako terapie

Diana pocházela z vyšších společenských kruhů, a tak až do svých devíti let nenavštěvovala školu, ale měla svého učitele. Když nastoupila na střední školu West Health, nijak nevynikala a dva předměty musela dokonce opakovat. V myšlenkách utíkala k tanci, který jí byl velmi blízký. Bohužel se sen o baletce rozplynul, překážkou jí byla výška. Těsně před krachem manželství s princem Charlesem a rozvinutí bulimie a depresí utíkala právě k pohybu a tanci.

Špinavá práce

Od roku 1975 mohla díky svému otci používat titul Lady Diana Spencer (Lady Di ji zůstalo i během manželství s princem Charlesem, i když měla oficiálně používat ´princezna z Walesu´). Nikdy si na honoraci nehrála a pracovala jako uklízečka, chůva a na částečný úvazek učitelka v mateřské škole za chabý plat pěti dolarů na hodinu. Stala se tak historicky první královskou nevěstou, která za svou práci dostala zaplaceno.

V hledáčku


Když vyjel princ Charles na obhlídku s úmyslem vrátit se s dívkou svého srdce, adeptek bylo několik. Nechyběla mezi nimi Camilla ani Sarah, sestra Diany. Princovo srdce nakonec udolala mladá rebelka. Třináctiletý věkový rozdíl ani fakt, že jsou přes krále Henricha VII. vzdálení příbuzní, neřešili. Stačilo pouhých 12 schůzek a o rok později už nosila na prsteníčku výrazný šperk, který si nenechala podle tradice vyrobit na zakázku, ale zaujal ji v katalogu Garrard.

Feministka

Předlouhý svatební slib a zkostnatělý protokol byl Dianě proti srsti. A tak se přímo před oltářem vzepřela, porušila královskou tradici a vynechala pasáž, kde měla slíbit poslušnost k manželovi. O třicet let později ji stejně svérázně následovala její snacha Kate. Už tenkrát se projevila Diana jako silná žena a osobnost, která si jen těžko nechá od svého muže diktovat.

Bez rukaviček

Pro Dianu bylo víc vřelé srdce než dokonalý make-up a zocelená figura. Toho prachsprostě využil její muž a s jízlivou poznámkou, že má poněkud baculaté tváře, zasadil své ženě pořádnou ránu.

Ze svých trablí se vypovídala na veřejnosti a rozdělila svět na dvě poloviny. První měla za to, že deprese a poruchy příjmu potravy u dvora by měly zůstat pod pokličkou. Druzí ji obdivovali za upřímnost.