Miloš Kopecký v životě miloval spoustu žen, se čtyřmi se postupně i oženil. Tajně se však po dlouhá léta upínal ke dvěma ženským figurám svého života, které předčasně ztratil. Tou první byla jeho matka, která pocházela ze židovské rodiny a zahynula v koncentračním táboře Osvětim. Kopecký ji doprovodil k transportu a už ji nikdy více nespatřil. Po celý život ho pak sžíralo přesvědčení, že by mohla zůstat naživu, kdyby se s ní jeho otec nerozvedl. Kopeckého otec požádal o rozvod s nástupem nacismu, protože mu hrozilo, že mu Němci kvůli svazku s Židovkou zavřou kožešnictví. Živnost uchránil, ale své ženě tím nevědomky podepsal ortel smrti. Se statusem ženy vdané za Čecha by totiž možná mohla zůstat v Terezíně, kde se podle Kopeckého slov "válka dala přežít".

Sám Kopecký strávil poslední rok okupace v pracovním táboře v Bystřici na Benešovsku. Když po návratu zjistil, že se maminka už nikdy nevrátí, odmítl jít ve stopách otce, přidal se k divadelním spolkům a začal holdovat alkoholu. Jeho herecký talent byl tak očividný, že se brzy vypracoval na žádaného herce a dotáhl to až do Národního divadla. Odtud ho ale záhy vyhodili, když jednou přišel na představení opilý. Po působení v Realistickém divadle a několikaměsíční vojenské službě v roce 1948 se nicméně do zlaté kapličky zase vrátil.

Čtyři manželky a stovka milenek

Milostný život Miloše Kopeckého by vydal na dlouhý román. "Spát s vlastní ženou je incest - vždyť je to příbuzná," říkával herec s oblibou. První manželství se Stellou Zázvorkovou vydrželo jen něco přes rok, o nic déle netrval ani svazek s Kateřinou Soukupovou, kterou komunistický režim donutil vzít práci řidičky tramvaje. Během natáčení komedie Limonádový Joe poznal Miloš svou třetí ženu, tanečnici Janou Lichtenbergovou, ale rozvod na sebe nenechal dlouho čekat ani v tomto případě. Nejtrpělivější manželkou se nakonec stala Jana Křečková, která to s hercem vydržela až do konce jeho života. Musela se však neustále vyrovnávat jak s jeho četnými zálety, tak s jeho depresivními stavy.

Dcera si vzala život

Z prvního manželství se Stellou Zázvorkovou měl Miloš Kopecký dceru Janu Kateřinu, která už ve velmi mladém věku projevovala sebevražedné sklony. Zdálo se však, že své pokusy o sebevraždu jen finguje, aby připoutala pozornost rozvedených slavných rodičů. Jednoho večera si pustila plyn, přičemž zřejmě očekávala, že se její matka vrátí z divadla v obvyklou hodinu a zachrání ji. Stella Zázvorková se však ten večer zdržela o dvě hodiny déle a po příchodu domů našla ke svému zděšení dceru mrtvou. Dívce bylo pouhých 15 let a Miloš Kopecký se z její smrtí nikdy zcela nevyrovnal.

Druhá dcera zdědila deprese

Nevyjasněný vztah měl Kopecký také se svou druhou dcerou Barborou; ta se za své slavné příjmení tak styděla, že se prý už jako středoškolačka provdala, aby ji lidé přestali se slavným otcem spojovat. V dospělém věku se pak u ní projevily deprese, které ji dohnaly k pobytu v bohnické psychiatrické léčebně.

Komunisty nesnášel, přesto ho oceňovali

Miloš Kopecký šel během své kariéry doslova z role do role jak na divadle, tak u filmu. Diváci si ho pamatují z historických snímků jako Svatby pana Voka a Noc na Karlštejně, znají ho coby šéfa vodníků z komedie Jak utopit Dr. Mráčka i jako MUDr. Štrosmajera ze seriálu Jaroslava Dietla Nemocnice na kraji města. Ačkoli se Kopecký nijak netajil svou averzí proti komunistickému režimu, už v roce 1979 získal přes svou nechuť k vyznamenáním titul "zasloužilý umělec".

Utajená nemoc a smrt

O tom, že Miloš Kopecký trpí maniodepresivní psychózou a dochází na terapii do léčebny v Bohnicích, věděl jen jeho ošetřující lékař a nejbližší členové rodiny. Byly dny, kdy herec ani nemohl vstát z postele a celý den jen ležel. Jeho stav se prudce zhoršil počátkem roku 1996. Tehdy musel být převezen do psychiatrické léčebny, kde 16. února zemřel ve věku 73 let.