Megaloman

Kanadského zpěváka mají posluchači neprávem ve škatulce "sláva jednoho hitu". Daniel Powter, kterého přivedla k hudbě matka, je možná až moc nenápadný, i když jeho písničky se dotýkají každého z nás. Slavný singl "Bad Day" ho na pár týdnů vystřelil mezi špičku a opanoval především evropské hitparády, ale pak už se nikdy nedokázal hudebně projevit tak výrazně, aby svůj triumf zopakoval. Škoda. Jen na Youtube klip s jeho písní vidělo přes 142 miliónů lidí. Powter nepatří se svým hlasovým rozsahem, smyslem pro melodii a příběh mezi zpěváky a skladatele, jejichž tvorba by měla být psána do šuplíku.

Trauma z dětství

Paradoxem je, že za celou svou kariéru se nedokázal naučit noty a všechny písničky se učí nazpaměť. Může za to dyslexie, se kterou bojuje. Naštěstí si našel způsob, jak si v hlavě vykonstruovat podmanivé melodie a hrát na piano.

Ne všechny písničky jsou ponuré a o nespravedlnosti světa, ale jsou v drtivé převaze. Možná za to může trauma z dětství, o kterém promluvil až nedávno. Jeho chůva ho od sedmi let sexuálně obtěžovala a on nikdy nesebral odvahu, aby se postavil přímo jí nebo se alespoň svěřil rodičům. A právě tam mu přišel do cesty alkohol a lehké drogy. Naštěstí pro něj tou největší vášní byla vždy hudba.

Stále v kurzu

Žije v Los Angeles, je rozvedený, má tři děti a postavu samý sval. Přesto je stále velmi aktivní, pořádá koncerty, akce a zpívá jako o život. Škoda, že v Evropě se po něm slehla zem. Spolupracoval se slavnými The Corrs a je právem přirovnávám k popové odnoži Coldplay, Travis a Maroon5. Svou první kapelu založil už před třiceti lety, přesto ho hudba neomrzela a má stále co sdělit, aniž by se opakoval a "hrál na stejnou notu".

Danielův hit Bad Day si můžete připomenout tady:

Zdroj: Youtube