Do hvězdného nebe vystřelila tuto modrookou brunetku smyslná série, u které snily hospodyňky nejen v Americe. Padesát odstínů šedi, erotické psycho, natočené podle knižní předlohy E. L. James, hltaly nejen ženy po celé zeměkouli. Série lechtivých snímků o mladičké Anastsii Steel a milionářském svůdníkovi Christianu Greyovi, kterého si zahrál pohledný Jamie Dornan, se stala kultovní a běžnému divákovi zpřístupnila pohled na netradiční sexuální praktiky, o nichž mnozí doma jen sní.

Trilogie byla diváky přijata nadšeně, nejúspěšnější byl první díl, který celosvětově vydělal 571 milionů dolarů, trojice těchto filmů vydělala celkem téměř 1,325 miliardy dolarů (průměrně téměř 442 milionů dolarů na každý film), čímž se stala nejúspěšnějších sérií snímků tohoto žánru vůbec. Kritika ale tak spokojená nebyla, Dakota dokonce za svoji roli dostala Zlatou malinu, negativní ohodnocení hereckého výkonu.

Možná si ji ale vybavíte třeba ve skvělém filmu o vzniku fenoménu Facebook s názvem The Social Network, kde si zahrála nejlepší kamarádku Justina Timberlakea.

VIP RODINA

Někdo se narodí se zlatou lžičkou v puse, někdo zase do herecké rodiny. Dakota Johnson přišla na svět 4. října 1989 v texaském Austinu.

Její matkou je americká herečka Melanie Griffith, která se proslavila nepovedenými plastikami, tetováním, žárlivou povahou a manželstvím s hvězdným Antoniem Banderasem. Dakota je ale prvním dítětem Melanie a Dona Johnsona, herce a zpěváka, který je synem indiánky a bílého farmáře. Do vínku tedy Dakota dostala nejen herecký talent, ale i pestrou genovou výbavu. Její přiznaná touha po rodinném životě na farmě má tedy z otcovy strany jasné kořeny.

MODELKOU VE DVANÁCTI

Dakota Johnson neprožila ideální dětství – její rodiče měli spoustu problémů. Kvůli jejich povolání se často stěhovala, školu měnila sedmkrát a nikdy neměla pocit, že někam patří. Její otec Don býval známý bonviván, který se na konci šedesátých let připojil k hnutí hippies a propadl jejich bohémskému životu, kde vládl alkohol, drogy a nezávazný sex.

V roce 1972 pak poznal při natáčení tehdy čtrnáctiletou Melanii Griffith, dceru své herecké partnerky Tippi Hedren, která je Dakotinou babičkou. Divoký vztah Dona a Melanie zahrnoval dvě jejich manželství a jednu dceru, rozvedli se nedlouho po Dakotině narození.

Melanie a Don si spolu později zahráli ve filmech Prázdniny v ráji a Včera narození. S novými partnery si pak pořídili další děti, Melanie ještě dvě a Don další čtyři. „Jako dítě jsem chápala, že moji rodiče jsou slavní, ale štvalo mě to. Lidé na nás nebrali ohledy a obtěžovali nás třeba i v restauraci. Ale tenkrát chtěli autogram nebo si jen potřást rukou, a to bylo sympatičtější než když si mě teď zvětšenou pověsí přes celou místnost. Je to divné,“ podivuje se herečka, která se ale netají tím, že stud je něco, co se jí vůbec netýká. Však má taky průpravu – pro časopis Vogue pózovala jako modelka, když jí bylo pouhých dvanáct let.

„Točit sexuální a nahé scény mi vůbec nedělá problémy! Vůbec se nestydím, takže je to pro mě pohoda a nikdy nepoužívám dublérky! Při filmování Padesáti odstínů navíc nevznikaly žádné romantické nebo trapné situace, všechno to bylo o tom, aby sex vypadal co nejlíp, takže to bylo takové hodně technické,“ přiznala odvážná herečka.

RODINNÝ PODNIK

Dakota Johnson vystudovala vysokou školu a po jejím ukončení se pustila do budování herecké kariéry. Prosadila se i v modelingu, předváděla pro značky Mango, Wish, sluneční brýle Oliver Peoples a další.

Jejím filmovým debutem byla v roce 1999 komedie Léto v Alabamě, kde si zahrála se svou matkou Melanií, sestrou Stellou a snímek režíroval její nevlastní otec Antonio Banderas. V roce 2010 si zahrála v životopisném dramatu o vzniku Facebooku, The Social Network, a od té doby má za sebou desítky rolí ve filmech různých žánrů.

Dakota Johnson je drobnější a přirozeně hezká, měří 171 cm, a před natáčením erotických scén plných nahoty v trilogii Padesát odstínů se musela pustit do zpevňování postavy. Nejenže cvičila a posilovala, ale samozřejmě nezapomněla ani na zdravou stravu a životní styl. Čemu se od jisté doby vyhýbá, je alkohol. Nejenže se na postavě ošklivě podepíše, ale Dakota s ním má i jiné špatné zkušenosti. Stejně jako oba její rodiče, i ona si prošla měsíční protialkoholní léčbou, a to jí bylo pouhých sedmnáct! Od té doby má k alkoholu velmi odtažitý vztah.

Mimoto od čtrnácti let trpí depresemi a už v dětství jí byla diagnostikována porucha pozornosti s hyperaktivitou ADHD. S těmito problémy se od puberty léčila u odborníků, dnes jí pomáhají psychologové, meditace a pravidelné procházky.

SLABOST PRO HUDEBNÍKY

Už tři roky tvoří Dakota Johnson pár se zpěvákem a hudebníkem skupiny Coldplay Chrisem Martinem, bývalým manželem herečky Gwyneth Paltrow, s níž má dvě děti.

Dříve Dakota chodila s hercem Jordanem Mastersonem, poté se zpěvákem Matthewem Hittem, členem skupiny Drowners. Stejně jako její babička, herečka Tippi Hedren, i Dakota je bojovnice za práva zvířat, v roce 2014 například zachránila před utracením dvanáct koní tak, že je vyplatila.

Dakota Johnson je nejen herečka, ale dnes už i producentka. Nyní běží v našich znovu otevřených kinech snímek Kalifornský sen. Vloni Johnson založila vlastní produkční společnost TeaTime Pictures. „Dlouho to bylo tak, že když jsem točila film, neměla jsem do něj co mluvit. Něco jsem chtěla, ale ve finále to vypadalo úplně jinak. Jako umělec si pak říkáte: ‚Co to sakra je?‘ Rozhodně chci, aby mé nápady byly respektovány. Chci být součástí procesu. A také mám velice vytříbený vkus,“ popsala svoji motivaci k založení společnosti.

A jak herečka se svými depresemi přežila dobu karantény? Podle ní bylo těžké najít smysl života, když byla izolována od přátel a rodiny. Izolace při pandemii od jejích nejbližších byla proto pro Dakotu Johnson náročná dvojnásobně.

"Myslím na ztrátu anonymity, ta je opravdu děsivá, protože velká část mě by byla naprosto šťastná, kdybych žila na ranči v Coloradu a měla děti, kuřata a koně – což stejně udělám. Světem se stále přelévá obrovská bolest a smutek, takže je těžké se cítit úplně pozitivně každý den, když je svět teď smutný,“ reagovala Dakota Johnson na pandemii koronaviru.

Autor: LÍDA PALATOVÁ