1983

Psal se rok 1983 a Lorna Vančurová přišla na běžnou kontrolu. Na ultrazvuku se však zjistilo, že čeká čtyřčata. Pro ni i manžela to byl ohromný šok, protože už doma měli sedmiletého syna a žili v malém bytě o jedné místnosti. Jen těžko by se tam mohli sestěhovat i s dalšími dětmi. Jak to u vícečetných těhotenství bývá, byla nastávající maminka pod drobnohledem, kdyby došlo k předčasnému porodu. V ten moment je zapotřebí okamžité péče a císařského řezu. Děti - Anička, Jakub, Lukáš a Vojta - nakonec přišly na svět až na počátku devátého měsíce a bez zdravotních komplikací. Vážily v rozmezí od 1690 gramů do 2390 gramů a měly velkou šanci na přežití.

Jakmile se rodiče oklepali z toho, že jsou už pětinásobnými rodiči, museli začít řešit svou sociální situaci. Záchranou pro ně měla být předsedkyně Československého svazu žen Marie Kabrhelová, která se chystala do porodnice s mnoha dary a klíčky od barrandovského bytu, kam by se celá rodinka bez problémů vešla. Nakonec se museli Vančurovi spokojit jen s pár hmotnými dary a finanční pomocí několika podniků. I když někteří z nich hráli divadlo jen v začátku, aby se zviditelnili a postupně na svou pomoc zapomínali.

Herečka Lorna Vančurová dlouho toužila po návratu k divadlu, ale děti jí daly nový smysl života. V nejtěžší situaci se ocitl prvorozený syn Matěj, který se musel o maminku začít dělit s dalšími čtyřmi sourozenci. Měli však svůj systém a každý den si i přes vyčerpání vyřadili hodinku jen pro sebe. I když se žena starala ze všech sil, manželství se jí zachránit nepodařilo. Muž odešel a nechal pět dětí své manželce na krku.

1994

První ryze česká čtyřčata se narodila v roce 1994 manželům Ondráčkovým - David, Štěpán Lenka a Lucie. Na svět přišla už ve 26. týdnu těhotenství a jejich život kvůli velmi nízké porodní váze, která se pohybovala mezi 700 a 830 gramy, visel na vlásku. Ve dvou týdnech musel být prvorozený David dokonce operován kvůli náhlé perforaci střev. V nemocnici si děti pobyly nekonečných sedm měsíců, ale nakonec se z nejhoršího dostaly a svoje vrstevníky brzy dohnaly.

2018

Posledními přírůstky mezi čtyřčaty jsou Anežka, Monika, Klára a Ondřej. 11. června 2018 se manželům Josefovi a Heleně narodily čtyři děti. Po zkušenostech s paterčaty, kdy byl celý případ hojně medializován a rodina přišla o veškeré soukromí, se rozhodli pro opačný postup. Stručnou zprávou o narození informovali přímo přes FN Motol. Oba jsou vysokoškolsky vzdělaní a chtějí svoji rodinu uchránit před komentáři a soudy. Neznamená to, že by rodina pomoc nepotřebovala. Přijímá finanční i hmotné dary, ale o nic veřejně nežádá.