Vlastimil Brodský (15. 12. 1920 – 20. 4. 2002) se jako gymnazista přestěhoval s rodiči do Prahy. Na začátku války se přihlásil do herecké školy E. F. Buriana při jeho divadle D 34 s úmyslem zlepšit se tu v tanci (stepoval, vedl i taneční kurs). Po jejím uzavření nacisty se stal členem nově vzniklého Divadla Větrník.

Po válce působil v Divadle satiry, krátce v Burianově divadle D 47, až na čtyři desetiletí zakotvil v Divadle na Vinohradech. Hostoval také v Národním divadle, kde pět let hrál ve hře Jiřího Hubače Stará kapela. Na filmovém plátně a televizní obrazovce ztvárnil Vlastimil Brodský osobitě a jedinečně desítky dramatických, tragikomických a komediálních rolí. Z filmových připomeňme alespoň ty ve filmech Všichni dobří rodáci, Rozmarné léto, Ostře sledované vlaky, Až přijde kocour, Kam čert nemůže, Světáci, Bílá paní, Noc na Karlštejně.

Za hlavní roli ve filmu Jakub lhář (1975) byl na Berlinale oceněn Stříbrným medvědem. Za roli alkoholika Fendrycha v Hubačově televizním dramatu Tažní ptáci (1983) získal v Monte Carlu Zlatou nymfu za nejlepší mužský herecký výkon. Mimořádný byl jeho vypravěčský talent, věnovaný tvorbě pro děti. Kdo by neznal jeho rozhlasového skřítka Hajaju, nezaměnitelného vypravěče večerníčku O makové panence a mnoha dalších pohádkových příběhů a seriálů...

Úterý 14. 12. 11:00 Slzy, které svět nevidí

Herecký koncert Mistrů Vlastimila Brodského a Jiřího Sováka, jejichž nedožité devadesátiny si 15. a 27. 12. připomínáme, a Jana Wericha, od jehož úmrtí uplynulo letos (31. 10.) třicet let.
O třech kumpánech, okurčičkách a povedeném manželství. Povídka A. P. Čechova (1962). Hrají: J. Werich, J. Šejbalová, V. Brodský a J. Sovák. Kamera M. Harvan. Scénář a režie M. Frič.

Středa 15. 12. ČT1

09:40 Vzpomínání Vlastimila Brodského
Ohlédnutí za pořady, které měl rád (2000). Scénář A. Berková a I. Paukert. Režie I. Paukert.

10:15 Proč asi
Zpívá Vlastimil Brodský. Televizní písnička z roku 1961. Režie Z. Podskalský.

Neděle 19. 12. ČT1 14:55 Babí léto

Stella Zázvorková, Vlastimil Brodský a Stanislav Zindulka, držitelé Českých lvů za herecké výkony v tragikomickém filmovém příběhu (2001). Dále hrají: O. Vetchý, P. Špalková, S. Stašová, Z. Kabátová a další. Scénář J. Hubač. Kamera M. Štrba. Režie V. Michálek.