"Chobotnice" vznikly v roce 1986 v koprodukci se Západním Německem, což bylo v tehdejší době pro české herce velké terno. Nejenže se počítalo s tím, že seriál udělá díru do západních zemí, ale velice zajímavé byly i honoráře. Štáb se navíc vydal natáčet do opravdového Portugalska k nefalšovanému moři, což se také jen tak někomu za železnou oponou nepodařilo. Dokonce i Jiřina Bohdalová ochotně propůjčila hlas zelené chobotničce, ačkoli ji prý štvalo, že zase bude "hrát jenom formeláka", jako už předtím v úspěšné komedii Lucie, postrach ulice.

Dagmar Havlová v jednom rozhovoru prozradila, že lidé z filmové branže, které komunistický režim považoval za nepohodlné, byli často odsunuti do produkce pro děti, aby nenapáchali ideologické škody v tvorbě pro dospělé. Dětské filmy tak byly natočeny špičkami svého oboru, a to se odrazilo i v jejich kvalitě.

Jádrem děje jsou sourozenci Eva a Honzík, kteří se ve své dětské nezkaženosti morálně pohybují vysoko nad světem dospělých. Neváhají se postavit proti vědeckému týmu, jenž se snaží získat pozoruhodnou živou hmotu ze dna oceánu, aby na tom vydělal těžké peníze, a zároveň se snaží udobřit své rozvádějící se rodiče.

Přiznejme si, Evu a Honzíka jsme milovali a je velice těžké si představit, že by jim někdo jejich herecký úspěch záviděl. O představitelce Evy Žanetě Fuchsové si všichni mysleli, že bude s hereckou dráhou pokračovat i v dospělosti. Byla přirozená, spontánní a z role do role šla už od svých pěti let. Jaké pak bylo překvapení, když ji nepřijali na konzervatoř pro "nedostatek talentu"! Ze stejného důvodu se na herectví nedostal ani její filmový bratr Milan Šimáček. Dvě nadějné dětské hvězdy, jejichž přítomnost ve filmu znamenala pro režiséry zaručený úspěch, se najednou měly vydat zcela jinou, civilní cestou.

Dneska se už nikdo nedozví, proč vysněná škola zavřela před těmito slavnými dětmi dveře. Zda tehdejší profesoři skutečně nevěřili jejich hereckým schopnostem, nebo jestli za jejich rozhodnutím nestálo něco jiného - třeba závist komerčního úspěchu na západě a touha protlačit dopředu někoho jiného. Seriál o chobotnicích však kvůli tomu v sobě nese určitou stopu hořkosti, protože pro Fuchsovou i Šimáčka znamenal poslední větší role.