V mládí se setkával s kritikou - příliš malý, příliš neatraktivní, s příliš nakřáplým hlasem.

Říkali mi, abych nezpíval, abych dělal něco jiného,“ vzpomínal zpěvák. „Ale já zpíval o to víc. Tak dlouho a s takovou vášní, dokud mě celé tělo nebolelo.“

S vystupováním začal už v devíti letech společně se svojí sestrou. Vzor měli dobrý - jejich maminka zpívala po pařížských kabaretech a šantánech, zatímco tatínek provozoval restauraci. Oba rodiče patřili k arménským uprchlíkům prchajícím před genocidou.

Po krušných začátcích si Charlesova talentu všimla už tehdy slavná Edith Piaf. Psal pro ni písničky, vozil ji na koncerty, zpíval s ní, doprovázel ji na klavír.

V 50. letech už byl Charles Aznavour hvězdou a jeho hudební, pěvecké, ale i herecké schopnosti už nikdo nezpochybňoval. Zpíval papežům, prezidentům i milionům fanoušků. Publikum, to je to, co ho drží při životě i v jeho 93 letech. Už dobře nevidí ani neslyší, občas má problém zapamatovat si své skladby, sám přiznává, že jeho skvělý hlas je minulostí, ale pódium ho stále nabíjí energií.

Publikum je moje první láska, moje milenka. Dává mi sílu žít a touhu být tu alespoň do 120 let. Nejsem z těch, co si přejí zemřít na jevišti. Netoužím zemřít obklopený nejbližšími. Protože já nechci umřít vůbec…“ Není divu, že se ještě před dvěma lety objevil ve statistikách nejlépe placených zpěváků.

Byl třikrát ženatý, dnes žije v domě u Ženevského jezera a kromě vystupování, psaní knih či písniček pracuje s veškerou pýchou jako arménský velvyslanec ve Švýcarsku a při OSN.

Před čtyřmi lety vydal autobiografickou knihu Dokud mé srdce bije, rok před svou smrtí své 51. album.

V anketě americké zpravodajské televizní stanice CNN a internetového deníku Time Online byl Charles Aznavour v roce 1998 zvolen za Největšího umělce století na celém světě. Hlasovalo pro něj 18 procent lidí, více než pro Elvise Presleyho nebo Boba Dylana.

TAK ŠEL ČAS

1924 - Narodil se 22. května.

1945 - První americké turné.

1971 - Zlatý lev na Benátském filmovém festivalu.

1997 - Obdržel Řád čestné legie, nejvyšší francouzské státní vyznamenání.

2009 - Velvyslanec Arménie ve Švýcarsku.

2011 - V Jerevanu bylo otevřeno muzeum Charlese Aznavoura.

2013 - Koncert v londýnské Royal Albert Hall.

2015 - Vydává zatím poslední album Encores.

Úmrtí: 1. října 2018, Mouriès, Francie